Tee oma verkkokirja

Mitä ystävyys on? Miten sitä voi kuvata sanoin ja kuvin? Koostakaa Ystävyyden lukuhetkeä varten oma verkkokirja! Verkkokirjan koostaminen sopii hyvin esimerkiksi ryhmätyötehtäväksi maahanmuuttajakoulutuksessa. Kirjan tekeminen on vaivatonta Papuri-verkkokirjatyökalun avulla.

Mikä Papuri on?

Papuri on helppokäyttöinen ja maksuton työkalu, jolla voi tehdä verkkokirjoja. Papurilla voi luoda esimerkiksi omia tarinoita, selkokielisiä tietokirjoja, toimintaohjeita tai valokuva-albumeita. Verkkokirjassa voi käyttää tekstiä, kuvaa, videota ja äänitiedostoja. Papuri toimii myös tablettilaitteissa. Työkalun käyttö edellyttää rekisteröitymistä, mutta voitte kokeilla Papuria ilman kirjautumista!

Kokeile Papuri-verkkokirjatyökalua

Lue lisää ja katso esimerkkejä verkkokirjoista

Miten koostat Papuri-verkkokirjan?

Papuri-verkkokirja koostuu perusmuodossaan tekstistä ja kuvista. Tässä vinkkimme Ystävyys-verkkokirjan koostamista varten:

  1. Selkeä ja lyhyt teksti on verkkokirjan perusta. Anna maahanmuuttajaopiskelijoillesi tehtäväksi kirjoittaa lyhyt kuvaus ystävyydestä. Käyttäkää tekstissä tavallisia tuttuja sanoja ja välttäkää pitkiä lauseita. Valitkaa verkkokirjaa varten vaikkapa 10 osuvinta lausetta tai viisi lyhyttä kappaletta. Käyttäkää otsikoita tarpeen mukaan.
  2. Kuvat ovat tärkeä osa verkkokirjaa. Ohjeista opiskelijat ottamaan esimerkiksi älypuhelimella valokuvia, jotka tukevat tekstiä. Kuhunkin kuvaan kannattaa valita yksi selkeä kohde. Tai käyttäkää Papunetin kuvapankin valmiita kuvia!
  3. Yhdistäkää tekstit ja kuvat verkkokirjaksi. Papurissa on valmiita sivupohjia, joille voitte sijoittaa teksti- ja kuvaelementit. Eri elementit voi myös asetella sivulla täysin vapaasti. Yhdellä sivulla kannattaa olla aina yksi asia tai teema. Varmistakaa, että tekstit ja kuvat tukevat toisiaan.

Miten luet verkkokirjaa?

Selkokielinen ohje ääneenlukijalle (pdf)

  • Lukekaa valmista verkkokirjaa tietokoneelta tai tabletilta. Lukuhetkeen kannattaa ottaa mukaan oma laite, koska vanhus- tai vammaistyön yksikössä ei välttämättä ole käytettävissä tietokonetta tai Wi-Fi-yhteyttä.
  • Jos lukuhetkeen osallistuu iso joukko iäkkäitä kuulijoita, verkkokirjaa kannattaa näyttää valkokankaalta, jotta kaikki näkevät kirjan sisällön. Varmistakaa etukäteen, että lukuhetken paikassa on käytettävissä projektori ja valkokangas!
  • Jos lukuhetken osallistujaryhmä on pieni, voitte lukea ja näyttää verkkokirjaa osallistujille myös tabletilta.
Julkaistu: