Julkaistu:  Kirjoittaja: Jenni Laine

Minä luen sinulle -kampanja – toiminnallista kielenoppimista parhaimmillaan

Kuvittele seuraavanlainen tilanne: Olet saapunut Suomeen, sinulle uuteen maahan ja uuteen kulttuuriin. Menet suomen kielen kurssille ja haluat innokkaasti oppia suomea. Harjoittelet ahkerasti kurssilla ja sitten haluat käyttää kieltä myös luokkahuoneen ulkopuolella, tosielämässä.

Menet kahvilaan, ravintolaan tai kauppatorille ja yrität puhua suomea. Keskustelukumppanisi on ystävällinen ja haluaa auttaa sinua. Hän vaihtaa heti kielen englanniksi. Seuraavalla kerralla sama toistuu. Päätät yrittää suomeksi vielä kerran, mutta tällä kertaa keskustelukumppani puhuu todella nopeasti ja vaikeasti etkä ymmärrä mitään. Apua! Mitä pitäisi tehdä?

Tämä kuviteltu tilanne on totta monelle kansainväliselle korkeakouluopiskelijalle, joita olen työssäni suomen kielen opettajana tavannut. Opiskelijat ovat innokkaita ja motivoituneita oppimaan suomea, mutta kohtaavat monenlaisia esteitä, kun he yrittävät käyttää kieltä.

Tämän takia osallistuin Selkokeskuksen ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton Minä luen sinulle -kampanjaan. Halusin rohkaista opiskelijoita käyttämään suomea luokkahuoneen ulkopuolella.  Vanhusten tapaaminen oli loistava idea eikä kieltä vaihdettaisi ihan heti englantiin!

Olemme käyneet lukemassa Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksessa Turussa kolme kertaa. Lue tästä arikkelit vierailustamme Turun kaupungin ja yliopiston sivuilta.

Vierailut ovat olleet hienoja ja iloisia kohtaamisia ja tilaisuuksia jakaa elämänkokemuksia. Eräs opiskelija teki vanhuksille lahjaksi origameja, toinen esitteli kuvien avulla kotimaataan. Eräs vanhus luki runojaan ja selitti niiden merkityksiä. Olemme laulaneet yhdessä ja oppineet, miten tervehditään suomeksi, ruotsiksi, kiinaksi ja turkiksi.

Näin eräs opiskelijani kirjoitti kampanjan jälkeen: ”Minä en ymmärrä 100 %, mutta minä ymmärsin, mitä he halusivat sanoa, koska he hymyilivät minulle.” Toinen kirjoitti näin: ”Kampanja oli ihana ja opin paljon.” Pääasia on siis molemminpuolinen halu ymmärtää juttukaveria.

Tällaisten tapaamisten hyödyt ovat sanomattakin selviä. Opiskelija tutustuu suomalaisiin, saa tilaisuuden käyttää suomen kieltä ja tutustuu samalla myös vapaaehtoistoimintaan. Vierailut kurssikaverien kanssa synnyttävät yhteisöllisyyden tunnetta, jonka puuttumisesta moni kansainvälinen opiskelija Suomessa kärsii. Vanhukset pulestaan saavat iloa ja virikettä päiväänsä sekä juttukaverin edes hetkeksi.

Jos opiskelija ei käytä syystä tai toisesta kieltä luokkahuoneen ulkopuolella, kielen kehitys voi pysähtyä. Kun luodaan turvallinen ympäristö kielen harjoitteluun, kielen käyttämisen kynnys todellisissa tilanteissa madaltuu.

Virheitä saa ja pitää tehdä ja väärinymmärryksiä varmasti tulee. Kun oman kielitaidon epätäydellisyyttä ja tilanteiden epävarmuutta oppii sietämään, ahdistus lievenee. Opiskelija huomaa, että selviääkin vuorovaikutustilanteesta kasvojaan menettämättä ja saa itsevarmuutta. Loistavaa!

Turun yliopiston kieli- ja viestintäopintojen keskuksessa opetetaan suomea vaihto- ja tutkinto-opiskelijoille alkeistasolta keskitasolle. Toiminnallisuus on työssämme monin tavoin vahvasti läsnä, vain mielikuvitus on rajana.

Kollegani Päivi Paukku on esimerkiksi vienyt opiskelijoitaan vierailuille alakouluun. Voit lukea vierailuista täältä.  Kohtaamiset ovat olleet todella onnistuneita.

Itse vedän tällä hetkellä Suomipassi-projektia. Projektin ideana on kannustaa alkeistason suomen kielen opiskelijoita käyttämään suomea luokkahuoneen ulkopuolella esimerkiksi kaupoissa ja ravintoloissa. Suomipassi toteutettiin fraasivihkon muodossa viime syksynä yhteistyössä Turun yliopiston ylioppilaskunnan kanssa. Tänä syksynä Suomipassista on tulossa mobiilisovellus, joka on osa Opiskelijakaupunki Turku -yhteistyötä. Voit lukea lisää Suomipassi-mobiilisovelluksesta sekä yliopiston että Turun kaupungin sivuilta.

Suomipassi-projektin tavoitteena on tukea suomen kielen oppimista, mutta myös tuoda esiin selkokielen tärkeys. Haluamme myös kannustaa kaikkia puhumaan suomea maahanmuuttajille. Hyviä vinkkejä selkosuomen puhumiseen löytyy esimerkiksi Selkokeskuksen sivuilta.

Kannustan myös toteuttamaan toiminnallisuutta omassa työssä. Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä oman alueen toimijoihin ja tehdä yhteistyötä. Minä luen sinulle -kampanjassa oli hienoa erityisesti se, että koordinaattori oli mukana auttamassa. On myös tärkeää, että tuntee omat opiskelijansa hyvin: mitä juuri tämä porukan kanssa voisi tehdä ja millä tavalla.

Me kaikki voimme auttaa suomen kielen opiskelijoita puhumalla heille selkosuomea. Tällöin alun kuvitteellisessa tarinassa on hyvä loppu. Helpointa on aloittaa arjen pienillä teoilla. Hymyillään, kun tavataan!

Jenni Laine

jrenie@utu.fi

Yksi kommentti artikkeliin ”Minä luen sinulle -kampanja – toiminnallista kielenoppimista parhaimmillaan”

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).