Julkaistu: 

Selkoa sote-uudistukseen!

Lähes viikoittain minulta kysytään:

– Milloin teet selkoversion sotesta? Selitä nyt, mitä sote-uudistus tarkoittaa?

Kysyjät eivät ole perinteisiä selkosuomen tarvitsijoita, vaan tavallisia suomalaisia, suurin osa ikäisiäni (siis yli 60-vuotiaita) maisterisihmisiä.

Vastaan heille:

– Teen sotesta heti selkoversion, kun itsekin ymmärrän sen sisällön, ja kun joku ymmärtää sen minulta tilata.

Sote-uudistusta on tehty jo kymmenisen vuotta. Valmistelua on tehty ministeriöissä ja pari viime vuotta myös maakunnissa, suuressa paineessa ja kovalla kiireellä. Minun on käynyt sääliksi uudistusta tekeviä virkamiehiä, jotka ajoittain öin ja päivin valmistelevat esitystä poliitikoille.

Jos hallitus on päässyt uudistuksesta sopuun, perustuslakivaliokunta on sen kaatanut. Kaiken lisäksi jatkuvasti on noussut esiin merkittäviä yksityiskohtia, joita ei ole osattu ottaa huomioon.

Tästä vellovasta valmistelusta ovat seuranneet sote-kohut: uudestaan ja uudestaan esiin nousee asioita, joissa on lukuisia kysymysmerkkejä. Asiat eivät ole joko valmiita tai käytännön toteutusta tai seurauksia ei tiedetä. Tämän jälkeen virkamiehet ja hallitus selittävät, muuttavat tai peruvat asian.

Tämä, jos mikään, on sekoittanut kansalaiset, jotka seuraavat valmistelua median välityksellä. Monen kohdalla myös kiinnostus koko asiaan on mennyt. Tämä on todella onnetonta, koska kyse on meidän jokaisen arkielämän tärkeimpien palvelujen järjestämisen muutoksesta.

Sote-valmistelu sisältää paljon vaikeita käsitteitä kapitaatioperiaatteesta integraation kautta vallinnanvapauteen. On selvää, että koko uudistuksen selkomukauttaminen on ollut mahdotonta uudistuksen tarkan sisällön puuttumisen vuoksi. Tärkeää olisi kuitenkin ollut jo uudistusprosessin ymmärrettäväksi tekeminen. Vähintä, mitä olisi tarvittu, olisi ollut vaikeiden käsitteiden selittäminen. Täydentyvää sote-sanastoa tarvittaisiin yhä.

Kansalaisten kannalta tärkeää on se, miten potilaan hoitoketjut onnistuvat eli kuinka hyvin integraatiossa onnistutaan. Selkosuomeksi tämä tarkoittaa sitä, miten saamme nopeasti tarvitsemamme palvelut läheltä. Ja sitä, miten me itse ja potilastietomme siirtyvät palvelusta toiseen.

Kaikkien kansalaisten ja etenkin vanhusten ja vammaisten kannalta on tärkeää, miten asiakassuunnitelma toimii käytännössä. Sen varaan lasketaan paljon.

Suomen 18 maakuntaa tulevat vastaamaan sote-palvelujen järjestämisestä. Lokakuussa 2018 äänestämme maakuntiin päättäjät. Poliitikot ovat huolissaan, kiinnostavatko maakuntavaalit äänestäjiä. Huoli on perusteltu.

Kansalaiset ymmärtävät kyllä, että kyse on tavallisen ihmisen elämän tärkeimpien palvelujen järjestämisestä. Mutta siitä juuri kenelläkään ei ole tietoja, mistä tulevat maakuntavaltuutetut itseasiassa päättävät. Ymmärrykseni mukaan maakunnille jää päätösvaltaa mm. siitä, miten laajasti palvelujen valinnanvapautta toteutetaan.

Herätys poliitikot!

Maakuntavaaleihin on aikaa puoli vuotta. Demokratian toimivuuden perusedellytys on, että kansalaiset saavat ymmärrettävässä muodossa tiedon, mistä vaaleissa valittavat henkilöt päättävät. Ymmärrettävä sote-tiedotus on järkyttävästi myöhässä. Kun sen nyt käynnistätte, älkää unohtako selkokieltä!

Ai, niin. Mitä lyhenne ”sote” onkaan selkosuomeksi? Lyhenne sote tarkoittaa sosiaali- ja terveyspalveluja päivähoidosta erikoissairaanhoitoon ja kaikkea siltä väliltä.

Pertti Rajala

Yksi kommentti artikkeliin ”Selkoa sote-uudistukseen!”

  • Selkokeskus kirjoitti:

    Korjaus blogiin: Päivähoito ei kuulu sosiaalipalveluihin vuodesta 2015 alkaen. Varhaiskasvatuksesta huolehtii Opetus- ja kulttuuriministeriö ja palvelut jäävät sote-uudistuksen toteutuessa kunnille. Uusi varhaiskasvatuslaki tuli voimaan syyskuun 2018 alusta.

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).