Julkaistu:  Kirjoittaja: Kirsi Ylänne

Selkokirjoja saa myös äänikirjoina

Ari Sainio kertoi elokuun blogikirjoituksessaan, että uusia selkokirjoja julkaistaan tänä syksynä runsaasti. Ilahduttavasti viime vuosina Suomessa on julkaistu myös aiempaa enemmän äänikirjoja. Äänikirjojen kohdalla on tapahtumassa samanlainen kehitys kuin musiikkitallenteissa: entistä enemmän äänikirjoja kuunnellaan verkon kautta joko suoratoistona tai lataamalla äänikirja. Sen sijaan cd-levyillä olevien äänikirjojen määrä ja käyttö vähenevät.

Mobiililaitteilla äänikirjojen kuunteleminen on helppoa missä tahansa. Kokonaista äänikirjastoa on helppo kuljettaa mukana. Lisäksi uudet tilauspohjaiset kirjapalvelut, joissa kuukausimaksua vastaan saa lukea rajattomasti e-kirjoja ja äänikirjoja, ovat innostaneet lisää lukijoita äänikirjojen pariin. Samalla äänikirjojen tarjonta on kasvanut. Myös yleiset kirjastot ovat kokeilleet äänikirjojen lainaamista verkon kautta ja Helmet-kirjastoissa tehty kokeilu on laajentunut koko maahan.

Selkokirjoista on kuitenkin toistaiseksi julkaistu hyvin vähän äänikirjoja. Satukustannus on julkaissut Miina ja Manu kirjastossa -lastenkirjasta myös selkoäänikirjan. Viime vuonna selkokirjoja pitkään kustantanut Avain teki uroteon ja julkaisi kolme selkoäänikirjaa. Ensimmäiset selkoäänikirjat ovat Marita Hauhian Emman ja Eetun yllätyslöytö, Pertti Rajalan 100 totuutta Suomesta ja Marja-Leena Tiaisen Tatu, Iiris ja Pääkallomies. Tämä on hyvä alku ja toivottavasti muut kustantajat seuraavat Avaimen esimerkkiä. Olisi erittäin toivottavaa, että tarjolle saadaan lisää selkoäänikirjoja.

Kenelle äänikirjoista on hyötyä?

Miksi selkokirjoista tarvitaan äänikirjaversioita? Eikö painettu kirja riitä? Ei, sillä kaikki eivät voi lukea painettua kirjaa esimerkiksi heikon näön tai sokeuden vuoksi tai sen vuoksi, että he eivät voi pidellä kirjaa.

Äänikirjoista on myös hyötyä kaikille niille henkilöille, joille painetun tekstin lukeminen on hankalaa. Vaikka selkokielistä tekstiä pystyisi lukemaan, ymmärtämistä tukee se, että tekstin kuulee äänikirjasta. Iso hyöty äänestä on myös niille henkilöille, jotka opettelevat suomea. Painettua kirjaa ja äänikirjaa voi hyvin käyttää samanaikaisesti kielen opiskelun apuna.

Lukemisesteiset henkilöt voivat käyttää Celian äänikirjoja

Celia tarjoaa laajan valikoiman äänikirjoja henkilöille, joille lukeminen on vaikeaa tai mahdotonta esimerkiksi lukivaikeuden, vamman tai sairauden vuoksi. Celian äänikirjapalvelua saavat siis käyttää samat ihmiset, joille myös selkokielestä on hyötyä. Valikoimassa on äänikirjoja laidasta laitaan, tietokirjoista runokirjoihin, elämäkerroista lastenkirjoihin ja sotaromaaneista nuortenkirjoihin. Celian äänikirjapalvelussa on tällä hetkellä n. 150 selkokirjaa. Celia tuottaa myös uusista selkokirjoista äänikirjoja.

Celian äänikirjapalvelun käyttäjäksi voi rekisteröityä monessa kirjastossa. Celian äänikirjapalvelua käytetään verkossa selaimen avulla tai mobiilisovelluksilla. Osa lähikirjastoista tarjoaa Celian äänikirjoja myös cd-levyinä.

Lain mukaan Celian äänikirjoja eivät saa käyttää ne henkilöt, joille lukeminen on vaikeaa heikon suomen tai ruotsin kielen taidon takia. Myös maahanmuuttajataustaisella henkilöllä pitää olla jokin vamma tai sairaus, jonka vuoksi lukeminen on vaikeaa. Tämä ongelma ratkeaisi, jos selkoäänikirjoja tuotettaisiin enemmän yleisesti. Kirjastot voisivat tuoda esille selkoäänikirjoja omissa kokoelmissaan.

Selkokirjat ovat saavutettavaa kirjallisuutta

Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset huolimatta kyvyistään tai toimintarajoitteistaan pystyvät lähestymään ja käyttämään palvelua tai tuotetta. Kirjallisuuden kohdalla saavutettavuus on sitä, että erilaiset lukijat pääsevät käsiksi kirjan sisältöön, vaikka he eivät näkisi tekstiä tai heillä olisi vaikeuksia ymmärtää sitä.

Selkokirjat ovat yksi saavutettavuuden kirjallisuuden muoto samoin kuin äänikirjat. Selkoäänikirjojen avulla varmistetaan mahdollisimman laajan lukijakunnan pääsy kirjallisuuden pariin.

Lisätietoja Celian äänikirjapalvelusta Celian www-sivuilta.

Papunetin selkokielisissä verkkokirjoissa on myös äänituki. Löydät verkkokirjat Papunetin sivuilta.

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).