Vuoden selväsanainen 2017

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on Vuoden selväsanainen 2017

Selkokielen neuvottelukunta on myöntänyt palkinnon Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle. Palkintoperustelujen mukaan Suomen evankelis-luterilainen kirkko on tehnyt pitkäjänteistä ja tavoitteellista työtä selkokielisten aineistojen tuottamisessa ja kirkon saavutettavuuden edistämisessä. Palkinto luovutettiin kirkon edustajille demokratiapäivässä 17.10.2017 Helsingissä Kuntatalolla.

Kirkon selkotoiminta perustuu kirkon saavutettavuusohjelmaan. Saavu – Kirkon saavutettavuusohjelma ja sen ruotsinkielinen versio Kom – Kyrkans tillgänglighetsprogram valmistuivat vuonna 2012 ja ilmestyivät samalla kertaa myös selkoversioina.

Tietoa ja toimintaa selkokielellä

Kirkon selkosivut (selkosuomeksi selko.evl.fi ja selkoruotsiksi lattlast.evl.fi) ovat laaja, hyvin toteutettu kokonaisuus selkokieltä tarvitseville ihmisille. Sivut sisältävät tietoa kirkosta, Raamatusta, uskosta, kirkollisista toimituksista ja kirkkovuoden tapahtumista. Uusin aineisto on selkokuvat, jotka valmistuivat 2016 ja 2017.

– Nykyisille selkosivuille tulee täydennystä, esimerkiksi kirkkovuoden raamatuntekstejä sekä päivän rukouksia. Lisäksi tarkoitus on selittää lisää vaikeita käsitteitä selkokielellä, esimerkiksi epistola ja evankeliumi, kertoo Kirkkohallituksen saavutettavuusasiantuntija Riitta Kuusi.

Kirkossa on järjestetty kauan myös selkokielisiä jumalanpalveluksia. Kirkollisista toimituksista (esimerkiksi kaste, konfirmaatio, avioliittoon vihkiminen, hautaan siunaaminen) on laadittu myös selkomukautukset suomeksi ja ruotsiksi. Kirkkohallitus on julkaissut myös selkokielistä uskonnollista kirjallisuutta, muun muassa teokset Elämässä mukana (2006), Hyvät sanat (2012), Usko ja elämä / Tro och liv (2013)

– Selkokieltä on käytetty kirkossa oikeastaan jo pitkään esimerkiksi kehitysvammaisten henkilöiden kanssa työskenneltäessä. Saatu palaute on ollut myönteistä ja sitä on kiitetty käytettävyydestä. Olemme myös saaneet hyvää palautetta kirkon kasvatustyön puolelta, Riitta Kuusi kertoo.

Vuoden selväsanainen 2017 -tiedotteet:

Vuoden selväsanainen 2017 (pdf)

Årets klargörare 2017 (pdf)

Julkaistu: