Yhdessä-toiminta (2017-2019)

Ikäihmiset ja maahanmuuttajat yhdessä -toiminta tuo yhteen paikallisia vanhus- ja monikulttuurisuusalan toimijoita. Kehitämme yhteistyössä toimintaa, jossa ikäihmiset ja maahanmuuttajat kohtaavat. Lähtökohtana ovat ikäihmisten ja maahanmuuttajien omat voimavarat ja osaaminen. Toiminnasta hyötyvät erityisesti selkokieltä tarvitsevat ihmiset.

Yhdessä-toiminnasta vastaa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry, ja Kehitysvammaliiton Selkokeskus toimii hankkeen yhteistyökumppanina. Valtakunnallista hanketta rahoittaa STEA.

Ajankohtaista

Minä luen sinulle -kampanjasivut

Yhdessä-toiminnan Facebook-sivu

Tavoitteet

Yhdessä-toiminnan tavoitteena on edistää maahanmuuttajien ja ikäihmisten sosiaalista vuorovaikutusta ja verkostoitumista. Maahanmuuttajat tutustuvat toiminnan avulla ikäihmisiin, harjoittelevat suomen kieltä ja saavat kokemusta vapaaehtoistoiminnasta. Ikäihmiset puolestaan pääsevät jakamaan elämänkokemustaan, saavat uusia tuttavuuksia ja mielekästä sisältöä arkeensa.

Toimintamallit

Kokeilemme, kehitämme ja mallinnamme hankkeessa seuraavaa toimintaa:

Päivä vapaaehtoisena

Maahanmuuttajat kokeilevat vapaaehtoistoimintaa ja tutustuvat palvelutalojen ja hoivakotien arkeen. Päivän aikana toteutetaan selkokielisiä lukuhetkiä ja toimintatuokioita. Kokeilupäivä voidaan järjestää esimerkiksi suomen kielen opiskelijaryhmälle.

Tehdään yhdessä

Juhlitaan, laitetaan ruokaa, tehdään retki tai mitä vain! Pääasia on, että toiminnan avulla ikäihmiset ja maahanmuuttajat pääsevät yhdessä tekemään, tutustumaan ja oppimaan toisiltansa.

Minä luen sinulle -kampanja

Maahanmuuttajat lukevat valtakunnallisessa kampanjassa ääneen selkokielisiä aineistoja iäkkäille ja kehitysvammaisille ihmisille vanhus- ja vammaistyön yksiköissä ympäri Suomea. Kampanja järjestetään osana Yhdessä toimintaa vuosina 2018 – 2019.

Toteutus

Kehitämme toimintaa yhteistyössä vanhustyön ja maahanmuuttajayhdistysten sekä maahanmuuttajakoulutusten järjestäjien kanssa. Tuemme paikallistoimijoita yhteistyön käynnistämisessä ja kehittämisessä sekä toiminnan suunnittelussa. Tuotamme toiminnan tueksi selkokielisiä materiaaleja ja jaamme selkokielisen vapaaehtoistoiminnan hyviä käytäntöjä.

Lisätietoja

Hyötyisivätkö sinun maahanmuuttajaopiskelijasi Yhdessä-toiminnasta? Olisiko toiminnasta iloa hoivakotisi asukkaille? Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry
Projektisuunnittelija Aili Korteniemi
aili.korteniemi(at)valli.fi
puh. 050 400 9485
http://www.valli.fi

Selkokeskus / Kehitysvammaliitto ry
selkokeskus@kvl.fi

Hanketta rahoittaa STEA, ja projektin virallinen nimi on Mentorimummot ja -papat -hanke.

Kuva: Katja Tähjä

Julkaistu: