Ystävien matkassa

Ystävien matkassa -kampanjassa tutustutaan henkilöihin, jotka käyttävät selkokieltä.

Kuvassa rannalla hymyilevät Australiassa asuvat suomalaiset Tommy, Susanna ja Toby. Taustalla Tomaree, NSW

Kaukaisen saaren asukkaat

Aurinko paistaa ja taustalla kohoaa Tomaree-vuori.
Tyynen valtameren aallot osuvat rantaan.
On lauantai-iltapäivä Fingal Bayn rannalla.
Australialais-suomalainen perhe on vapaalla. Alakouluikäiset pojat osallistuvat ”Nipperseihin” eli hengenpelastuskerhoon. 
Kerhon ohjelmassa on nopeus- ja viestikilpailuja.
Pojat uivat meressä poijujen ympäri tai kiertävät ne lainelaudalla. Lainelautojen päällä he makaavat ja kauhovat vettä käsillään.
Tavoitteena on oppia pelastamaan hätään joutuneita, rannalla ja vedessä.

Ylpeitä suomalaisia

Susanna kertoo, että hän on asunut 14 onnellista vuotta Australiassa. ”Australia on ihana maa. Suomea ja suomen kieltä en kuitenkaan unohda koskaan. Olen ylpeä synnyinmaastani”, hän sanoo.

Hän puhuu edelleen suomea sujuvasti. Hän muutti Australiaan, kun oli 30-vuotias.”Joskus minun täytyy hetki miettiä, onko käyttämäni suomen sana oikea. Nyt tuli mieleen ’sämpylä’. Jotkut sanat tuntuvat hieman oudoilta, kun niitä ei käytä jatkuvasti”, Susanna pohtii.

”Minulla on edelleen vahva suomalainen aksentti, kun puhun englantia.
Luultavasti aksenttini takia saan usein kertoa Suomesta. On paljon kerrottavaa, sillä Suomi on edelläkävijä monessa asiassa. Usein minulta kysytään, miksi en asu ja kouluta lapsiani Suomessa. Tieto Suomen huippuhyvästä koulusta ja onnellisuudesta tunnetaan tälläkin kaukaisella saarella.” 

Susanna-äiti kertoo, että hänen pojillaan on Suomen ja Australian kansalaisuus. Vanhin poika Tommy on 10-vuotias. Hän on ylpeä toisesta kotimaastaan. Hän on myös kaksikielinen, eli hän osaa suomea ja englantia hyvin. Nuorempi poika Toby ymmärtää suomea hyvin, mutta hänelle suomen puhuminen ei ole yhtä helppoa kuin isoveljelle. ”Jos Toby haluaa kakkua tai muita herkkuja äidiltä, hän muistaa yllättävän nopeasti oikeat sanat suomeksi!” äiti kertoo ja nauraa.

Selkosanomat – ystävien matkassa

Kun pojat olivat alle kouluikäisiä, äiti luki ja lauloi heille suomeksi säännöllisesti.
Nyt koulu ja harrastukset vievät aikaa. ”Asumme kaukana suurkaupungeista, joissa Suomi-koulut ovat. Siksi olen erittäin tyytyväinen, että Selkosanomat tulee postiluukkuun joka toinen viikko. Me odotamme sitä innolla”, kertoo Susanna.

”Luemme lehden yhdessä poikien kanssa yleensä ennen päivällistä.
Tommy lukee otsikot ja pienet jutut minun avullani. Kun Tommy ensimmäisen kerran luki Selkosanomia,
hämmästyin, kuinka taitava hän oli lukemaan suomeksi. Joskus pitkät ja vaikeat sanat saavat hänet melkein menettämään malttinsa”, jatkaa Susanna.

He pohtivat päivällispöydässä Selkosanomien uutisia.
Kun isä huomaa tutun aiheen lehdessä, hänkin osallistuu keskusteluun. Hän on Suomi-fani ja kannustaa aina Suomea ja suomalaisia!

Ampumahiihtoa ja hyönteisiä

Ampumahiihto ja sirkkojen syönti ovat aiheuttaneet eniten ihmetystä. ”Ovatkohan mummo ja pappa Ristiinassa jo maistaneet sirkkoja?” Tommy aikoo kysyä sitä ensi kerralla, kun he soittavat isovanhemmille Suomeen. He soittavat videopuhelun Suomeen joka viikko.

Susannaa kiinnostavat kaikki Selkosanomien artikkelit.
Hän lukisi mielellään toistenkin ulkosuomalaisten tarinoita.
”Lehteä on erityisen helppo lukea. Se on henkilöille, joille pitkät, ammattikieliset artikkelit suomeksi ovat liian vaikeita ymmärtää. Uskon, että tämän lehden lukeminen on helppoa ihmisille, jotka ovat asuneet ulkomailla pitkään tai muuttaneet Suomeen muualta.

Selkosanomista on hyötyä suomalaisille, jotka asuvat ulkomailla. Lehti pitää ajan tasalla Suomen uutisista ja suomalaisuudesta. Selkosanomat kannustaa koko perhettä lukemaan ja kuuntelemaan artikkeleita.

Sanotaan, että paperiset sanomalehdet voivat hävitä kokonaan. Meidän perheen sunnuntaiaamun tunnelmaa kohottaa kuitenkin paperinen sanomalehti. Me australian-suomalaisetkin pidämme uutisista.”

 

Tutustu ystävien tarinoihin

Ystävien matkassa -kampanja

Kampanjassa kerromme siitä, miten selkokieli on voimauttanut tai tarjonnut paremman otteen elämästä.

Meillä kaikilla on oma matkamme, jolla tulee vastaan monenlaisia iloja ja vastoinkäymisiä. Kielen vaikeus tuo osalle meistä mutkia matkaan. Vaikeuksista pääsee eteenpäin selkokielen avulla.­­­­

Selkokieli on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä.

Selkokielestä hyötyvät kaikki!

Kaikki meistä hyötyvät selkokielestä. Selkokieli auttaa silloin, kun olemme tilanteessa, jossa tarvitsemme tietoa selkeästi ja ytimekkäästi.

Tule sinäkin ystävien matkalle!

Tue yhdenvertaista tiedonvälitystä! Voit myös lahjoittaa lehden sitä tarvitsevalle. Tilaa Selkosanomat.

Jaa meille tarinasi ja me kirjoitamme sen. Lähetä viestisi osoitteeseen: Selkokeskus@kvl.fi

Voit tukea Selkokeskuksen toimintaa: Tee lahjoitus selkokielisen kirjallisuuden ja materiaalin tuotantoon.