Selkomedia muissa maissa

Selkokielisiä uutisia ilmestyy muutamissa maissa. Etenkin kolmella Pohjoismaalla Suomella, Ruotsilla ja Norjalla on pitkä historia selkokielisessä ajankohtaisuutisoinnissa. Pohjoismaiden selkolehdet ilmestyvät sekä painettuina että verkkoversioina. Niitä yhdistää myös tavoite tuottaa uutistietoa kaikille selkokieltä tarvitseville lukijoille.

Selkokielisiä uutisia tuotetaan myös verkkojulkaisuina muun muassa Saksassa.

Tv-uutisia selkokielellä ei toistaiseksi ole muualla kuin Suomessa.

8 Sidor

Maailman vanhin selkokielinen uutislehti on Ruotsin 8 Sidor (perustettu 1984). Viikottain ilmestyvää lehteä julkaisee Ruotsin saavutettavuusviranomainen Myndigheten för Tillgänliga Medier (MTM).

http://8sidor.se/

Klar Tale

Norjassa ilmestyy selkouutislehti Klar Tale (perustettu vuonna 1990). Klar Tale ilmestyy viikottain painettuna lehtenä ja verkkolehtenä, pistekirjoituksena, audiona ja podcastina.

http://www.klartale.no/

Nachrichten Leichte Sprache

NRD eli Pohjois-Saksanyleisradio julkaisee selkokielisiä uutisia Pohjois-Saksasta verkkosivuillaan. Uutisten selkokielen on tarkistanut Hildesheimin yliopiston selkokielen tutkimuskeskus Forschungsstelle Leichte Sprache.

http://www.ndr.de/fernsehen/service/leichte_sprache/Nachrichten-in-Leichter-Sprache,nachrichtenleichtesprache100.html

Uutisia helpommalla kielellä

Muutamissa maissa ilmestyy myös journalistisia julkaisuja, joita toteutetaan helpolla kielellä. Suomalaisten kriteerien mukaan ne ovat selkokielisiä tai hyvin lähellä selkokieltä, mutta joidenkin maiden tiukempien kriteerien mukaan niitä ei pidetä varsinaisena selkokielenä (easy to read, lättläst, leichte Sprache), vaan helpommalla yleiskielellä toteutettuina uutisina (plain language, klarspråk / enkelt språk, einfache Sprache).

Saksan yleisradio julkaisee verkkosivuillaan perjantaisin viikon uutisista koosteen helpolla kielellä / selkokielellä http://www.nachrichtenleicht.de/startseite.1899.de.html

Ruotsin yleisradio tuottaa verkkoon ja radioon uutisia helpolla kielellä:
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=493

Yhdysvalloissa ilmestyy myös verkkouutisia yksinkertaisemmalla kielellä. Nämä ovat kuitenkin melko kaukana pohjoismaisesta selkouutiskonseptista.

http://www.thetimesinplainenglish.com/

Julkaistu: