Selkosanomat, LL-Bladet

Selkosanomat ja LL-Bladet ovat selkokielisiä ajankohtaislehtiä. Ne ilmestyvät joka toinen viikko (20 lehteä vuodessa). Verkkolehdet päivittyvät viikottain.

Selkosanomissa ja LL-Bladetissa on selkokielisiä uutisia kotimaan ja ulkomaiden tapahtumista, urheilusta, viihteestä, kulttuurista ja arkipäivän asioista. Selkosanomat ja LL-Bladet ovat poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomia uutislehtiä.

Lehtien kielessä ja sisällöissä otetaan huomioon lukijat, joille lukeminen tai kieli on vaikeaa. Selkosanomien lukijoita on eri vammaisryhmissä, maahanmuuttajissa ja ulkosuomalaisissa, vanhusryhmissä ja koululaisissa.

Selkosanomien julkaisija on Kehitysvammaliiton Selkokeskus. LL-Bladetia Selkokeskus julkaisee yhteistyössä ruotsinkielisen FDUV-järjestön LL-Centerin kanssa. Lehdet perustettiin vuonna 1990. Aloite lehden perustamiseen tuli järjestöjen yhteisestä selkotyöryhmästä. Asiaa käsiteltiin eduskunnassa, ja kansanedustajat olivat sitä mieltä, että Suomeen tarvitaan helppolukuinen ajankohtaislehti. Kehitysvammaliitosta tuli selkolehden julkaisija.

Tutustu verkkolehteen!

Selkosanomat  ja LL-Bladet ilmestyvät myös ilmaisina verkkolehtinä. Verkkolehtiä voi myös kuunnella.

Verkkolehdessä julkaistaan myös kuvin tuettuja kuvauutisia. Kuvauutiset Selkosanomille toteuttaa Papunet-verkkopalvelu.

Lukijan ääni esille

Selkosanomat ja LL-Bladet kehittävät lehden kieltä, sisältöjä ja ulkoasua lukijapalautteen avulla. Lehdissä tehdään lukijakyselyjä ja lukijatapaamisia säännöllisesti.

Kaksikielinen toimitus

Selkolehtiä tekee kaksikielinen toimitus: Petri Kiuttu (vt. päätoimittaja ja suomenkielinen toimittaja) ja kuvatoimittaja Kaisa Kaatra sekä ruotsinkielinen toimittaja Maria Österlund (LL-Bladet). Selkosanomiin ja LL-Bladetiin kirjoittaa myös joukko avustajia ja selkokielen asiantuntijoita.

Periaatteemme on, että jokainen toimittaja kirjoittaa omalla äidinkielellään.

Tilaa Selkosanomat

Tilaushinta vuodeksi vuonna 2018 (20 nroa) on 24 euroa (kestotilaus 21 euroa).
Ulkomaantilaus on 37 euroa.

Koulut ja ryhmät voivat tilata edullisempia nipputilauksia.

Selkosanomien tilauslomake

LL-Bladetin tilauslomake

Lisätietoja

Selkosanomien lukijakysely 2016

Kuva: Ann-Britt Pada

Julkaistu: