Yle Uutiset selkosuomeksi

Ylen selkokieliset uutiset tarjoavat päivittäisuutisia henkilöille, joille tavallinen uutisointi ei avaudu. Uutisaiheet antavat katsojille, kuuntelijoille ja lukijoille valmiuksia osallistua keskusteluun esimerkiksi omalla työpaikalla. Uutisia voi seurata Ylen verkkosivuilla, katsoa tv:stä ja kuunnella radiosta.

Yle lähettää selkokieliset radiouutiset joka päivä Radio Suomessa ja selkokieliset tv-uutiset joka arkipäivä TV1:ssä.

Yle Uutiset selkosuomeksi suunnataan ensisijaisesti maahanmuuttajille, joiden kielitaito on lähestymässä perinteisen kuusiportaisen kielitaitoasteikon puoliväliä.

Koska opetustilanteista tiedetään, kuinka ja missä järjestyksessä maahanmuuttajat oppivat suomea, Ylen selkouutisten kielelle on asetettu melko yksityiskohtaisia kieliopillisia vaatimuksia. Muuten uutisten laadinnassa noudetaan paljolti samoja periaatteita kuin muissa selkoteksteissä.

Selkokielisissä tv-uutisissa kuva, puhe ja teksti tukevat toisiaan. Tekstitys vastaa täsmälleen puhetta, ja kuvan ja puheen sisältö ovat mahdollisimman identtisiä ja yhtäaikaisia toisin kuin yleiskielisissä tv-uutisissa.

Ylen selkouutisten esitysnopeus on yleiskielisiä uutisia selvästi hitaampi. On todettu, että ymmärrettävä ja miellyttäväksi koettu selkouutispuhe on tasaista ja rauhallista, mutta ei innotonta, sen rytmi tuo sanojen ja lauseiden rajat selvästi esiin, mutta on mahdollisimman luonnollinen.

Yle Uutiset selkosuomeksi on tarjonnut päivittäisiä selkokielisiä uutisia vuodesta 1992 lähtien. Aluksi uutislähetykset suunnattiin ulkosuomalaisille, mutta 2000-luvulla kohderyhmäksi tulivat Suomessa asuvat maahanmuuttajat.

Tutustu Ylen selkouutisiin.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Julkaistu: