Selkokirjakummi

Uusi selkokirjakummi on kirjailija Enni Mustonen. Hänen kirjastaan Paimentyttö julkaistaan selkomukautus Helsingin kirjamessuilla 2021. Kirjan mukauttaa Tuija Takala. Mustonen ja Takala olivat haastattelussa Selkokeskuksen kirjamessuosastolla puhumassa selkokirjakummiuteen liittyvistä tunnelmista ja mietteistä. Haastattelijana oli Oppimateriaalikeskus Opikkeen kustannustoimittaja Henna Kara.

Kirjailija Tuomas Kyrö toimi selkokirjakummina vuosina 2017–2019. Selkokirjakummiuden myötä Ari Sainio mukautti Kyrön Mielensäpahoittajan selkokielelle. Kyrö ja Sainio olivat Selkokeskuksen kirjamessuosastolla haastattelussa ja puhuivat kirjan mukauttamistyöstä, selkokielestä ja selkokirjakummiudesta. Haastattelijana oli Selkokeskuksen suunnittelija Ella Airaksinen.

Selkokirjakummi on tunnettu suomalainen kirjailija, joka antaa luvan mukauttaa jonkin omista teoksistaan selkokielelle. Tavoitteena on lisätä selkokirjallisuuden tunnettuutta ja tarjota selkolukijoille luettavaksi samoja suosittuja kirjoja, joita kaikki muutkin lukevat. Kummikirja julkistetaan aina parittomana vuonna Helsingin kirjamessuilla, eli selkokirjakummius kestää kerrallaan aina kaksi vuotta. Selkokirjakummi haastaa kirjamessuilla uudeksi selkokirjakummiksi jonkun tunnetun suomalaisen kirjailijan.

Kirjailija Kari Levola (Tahdon 2010 ym.) aloitti selkokirjakummitoiminnan haastamalla Anna-Leena Härkösen kummiksi Helsingin kirjamessuilla 2011.

Selkokirjakummit:

2017–2019 Tuomas Kyrö (Mielensäpahoittaja, mukautus Ari Sainio)
2015–2017 Eppu Nuotio (Peiton paikka, mukautus Johanna Kartio)
2013–2015 Reijo Mäki (Pimeyden tango, mukautus Ari Sainio)
2011–2013 Anna-Leena Härkönen (Häräntappoase, mukautus Johanna Kartio)
Kari Levola

Julkaistu: