Selkokeskuksen uutiskirje, elokuu 2020

Ihmisiä luennolla yliopistolla

Selkokielen tutkimuksessa tapahtuu

Selkokieli kiinnostaa yhä useampia opinnäytetyön tekijöitä. Tutustu uusiin tutkielmiin:

– Knuuttila, Sanna-Leena 2020: Vaikuttavaa ja samastuttavaa sotahistoriaa – Selkokielisen romaanin kirjoittaminen. Pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos.

– Mikkonen, Seija 2020: Nominitaivutuksen periaatteiden toteutuminen selkokielisissä informoivissa teksteissä. Pro gradu -tutkielma. Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta.

– Niskakangas, Jenna 2020: Selkoa Kattilakoskien huumorista: Huumorin rakentuminen Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen -teoksessa ja sen selkomukautuksessa. Kandidaatintutkielma. Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta.

– Oinas, Essi 2020: Selkokieliset kemian oppimateriaalit: Tarve, toteutus ja käyttö suomalaisessa perusopetuksessa. Pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopiston kemian laitos.

– Riihimäki, Kaisa 2020: Sanastollista selkeyttä lastenkirjassa: Ekspressiiviset sanat Sinikka ja Tiina Nopolan lastenkirjassa Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen sekä sen selkoversiossa. Syventävien opintojen tutkielma. Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestintätieteiden tiedekunta.  

– Rutanen, Kirsi 2020: Kahden selkokielisen työelämäsanaston vertailu – Fokuksessa verbikonstruktiot. Pro gradu -tutkielma. Helsingin yliopiston suomalais-ugrilainen ja pohjoismainen osasto. 


Selkokieltä viestintään! -seminaari

Miten yleiskielinen viestintä muuttuu selkokieliseksi? Miksi selkokieli on parempi vaihtoehto kuin englanti? Miten selkokieli lisää yhdenvertaisuutta? Kenen vastuulla on selkokielinen viestintä? Klaara-verkosto järjestää etänä kaikille avoimen seminaarin, jossa keskustellaan selkokielestä ja sen tutkimuksesta. Tapahtumaa voi seurata Helsingin yliopiston Tiedekulman videolähetyksenä 12.8.2020 klo 13–15 ja Twitterissä hashtagillä #selkokieltäviestintään.

Lue lisää Klaara-verkoston sivuilta.


Seija Mikkonen perusmuotojen jäljillä

Uusimman Klaara-blogin kirjoittaja on Seija Mikkonen, joka esittelee pro gradu -tutkielmansa mielenkiintoisia tuloksia. Onko selkokielisissä asiateksteissä enemmän nominien perusmuotoja kuin yleiskielisissä lähtöteksteissään? Millä keinoin selkokirjoittajat onnistuvat valitsemaan perusmuotoja taivutusmuotojen sijaan?


Intoa lukemiseen selkokirjoista

Suunnittelijamme ja selkokirjatyöryhmän sihteeri Ella Airaksinen kirjoittaa selkokirjoista Erilaisten oppijoiden liiton blogissa. Lue blogista, millaisia selkokirjat ovat, ketkä niitä lukevat ja miksi niitä on tärkeää julkaista.


Koulutukset syksyllä 2020 pääsääntöisesti etänä

Kiinnostaako selkokieli? Vielä ehtii ilmoittautumaan syksyn koulutuksiin!

– 22.9.2020 Kirjoita selkokieltä!
– 8.10.2020 Suunnittele selkojulkaisu
– 28.10.2020 Verkkosivujen saavutettavuus ja ymmärrettävyys – koulutus sisällöntuottajille
– 12.11.2020 Kirjoita selkokieltä!
– 25.11.2020 Puhu selkokieltä!
– 10.12.2020 Selkokielen tekstityöpaja

Tutustu koulutuksiin Tulevat koulutukset -sivulla.


Kuulumisia Selkeästi meille -hankkeelta

Verkkosivujen saavutettavuutta parantavalla Selkeästi meille -hankkeella on nyt Instagram-tili. Käy tutustumassa ja ota seurantaan (www.instagram.com/selkeastimeille). Instagramissa kerrotaan ajankohtaisia kuulumisia hankkeesta ja viestitään saavutettavuudesta.

Hankkeen graafinen ilme valmistui kesäkuussa. Sen toteutti Muuks Creativen Marja Hautala yhteistyössä hankkeen työntekijöiden ja Kehitysvammatuki 57 ry:n Ystävätupa-toimintaan osallistuneiden kehitysvammaisten henkilöiden kanssa. Lopputuloksena oli selkeä ja hieno graafinen ilme.


Uusia selkokirjoja

– Collodi, Carlo: Pinokkio, selkomukautus Tuomas Kilpi, Oppian
– de Saint-Exupéry, Antoine: Pikku prinssi, selkomukautus Tuomas Kilpi, Oppian
– Hai, Magdalena: Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita, selkomukautus Riikka Tuohimetsä, Avain
– Hietamies, Eve: Tarhapäivä, selkomukautus Hanna Männikkölahti, Avain
– Lehtinen, Nora: Ainon ja Matiaksen iltakirja, Pieni karhu
– Leisko, Satu: Koti Suomesta: Nuorten maahanmuuttajien tarinoita uudesta kotimaastaan, Avain
– Takala, Tuija: Vanhat runot, uudet lukijat, Avain