Selkokeskuksen uutiskirje, huhtikuu 2020

Nenäliinoja, selkokirja ja teemuki

Selkokielistä tietoa koronaviruksesta

On erittäin tärkeää, että jokainen saa ymmärrettävää tietoa koronaviruksesta. Selkokeskuksen sivuilta löytyy koonti selkokielisistä ja kuvin tuetuista julkaisuista, joissa kerrotaan koronaviruksesta. Koonnissa on linkkejä esimerkiksi Selkosanomien, Ylen ja THL:n julkaisemiin materiaaleihin.

Selkokeskus kannustaa kaikkia viestijöitä kertomaan koronaviruksesta selkokielellä tai edes selkeällä yleiskielellä. Alkuun pääsee Selkokeskuksen selkokirjoittamisen pikaoppaan avulla.


Kuinka helppoa netistä on löytää tietoa?

Moni tärkeä tieto on nykyisin netissä. Netissä olevaa tietoa voi kuitenkin olla vaikeaa löytää ja ymmärtää. Erityisen vaikeaa se voi olla ihmisille, joilla on oppimisen ja ymmärtämisen tuen tarve.

Selkeästi meille -hanke on tehnyt Webropol-kyselyn, johon se haluaa vastauksia kaiken ikäisiltä kehitysvammaisilta ihmisiltä. Kysely selvittää, miten helppoa tai vaikeaa netistä on löytää tietoa.

Hanke on maaliskuussa aloittanut Kehitysvammatuki 57 ry:n ja Kehitysvammaliiton yhteinen hanke. Hankkeen tavoite on lisätä saavutettavaa viestintää Suomessa.


Selkokielen tilauskoulutukset etänä

Selkokeskus järjestää kaikki koulutuksensa etänä toistaiseksi. Räätälöityjä tilauskoulutuksia voi tilata normaalisti. Etänä järjestetyt koulutukset mahdollistavat useiden harjoitustehtävien tekemisen, ja niistä on helppo saada vuorovaikutteisia. Koulutus voidaan järjestää esimerkiksi Adobe Connectin tai Microsoft Teamsin välityksellä. Tutustu tilauskoulutuksiin Selkokeskuksen sivuilla ja ota yhteyttä!


Opikkeen livelähetykset

Oppimateriaalikeskus Opike aloitti livelähetykset, joissa se esittelee tuotteitaan ja ideoita niiden käyttöön esimerkiksi etäopetuksessa tai arjessa. Ensimmäisessä lähetyksessä tuottaja Sakari Kilkki esitteli selkokielistä Arkielämää-materiaalia. Lue lisää Opikkeen sivuilta.

Lähetykset voi katsoa myös jälkikäteen Opikkeen YouTube-kanavalta.


Selkosanomat uutisoi koronaviruksesta

Tällä hetkellä Selkosanomissa keskitytään tiedottamaan etenkin koronaviruksesta. Verkkolehdessä julkaistaan ajankohtaisia uutisia joka arkipäivä. Lehden tavoite on, että jokainen voi lukea tärkeistä aiheista ymmärrettävällä kielellä. Uutisia julkaistaan selkokielen lisäksi myös kuvilla tuettuna.

Lehdet kestotilauksena 22 e / vuosi. Tutustu ja tilaa osoitteessa www.selkosanomat.fi.