Selkokeskuksen uutiskirje, marraskuu 2019

Sami Virta juhlii voittoa.

Kokemusasiantuntija Sami Virta on Vuoden selväsanainen!

Sami Virta on voittanut Vuoden selväsanainen -palkinnon, koska hän on edistänyt selkokielen käyttöä ja siten lisännyt selkokielen kohderyhmien mahdollisuutta osallistua yhteiskunnan toimintaan. Virta on kertonut selkokielen tärkeydestä muun muassa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja Satasairaalan henkilökunnalle sekä kouluttanut lukutukia.

Voittajan valinneen yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan Virta on tuonut kokemusasiantuntijan näkökulman selkokielen koulutuksiin kymmenen vuoden ajan. Virran puheenvuorojen kautta selkokielen merkitys yhdenvertaisuuden edistäjänä avautuu kuulijoille aivan uudella ja syvästi koskettavalla tavalla.

Palkinto jaettiin Selkokieli kansalaistaidoksi! -seminaarissa Helsingissä 7.11.2019, ja sen arvo on 1 000 euroa. Kunniamaininnat saivat tiedekeskus Heureka ja Klaara-tutkimusverkosto.

Suuret onnentoivotukset Selkokeskukselta!


Enni Mustosesta uusi selkokirjakummi

Taitava kirjailija Enni Mustonen toimii selkokirjakummina seuraavat kaksi vuotta! Mustonen esittäytyi Helsingin kirjamessuilla Selkokeskuksen haastattelussa, jossa olivat mukana myös selkokirjailija Tuija Takala ja kustannustoimittaja Henna Kara. Takala selkomukauttaa Mustosen Paimentyttö-kirjan, joka ilmestyy Helsingin kirjamessuilla vuonna 2021. Jäämme odottamaan kirjaa innolla!


Mielensäpahoittaja ja muita uusia selkokirjoja

”Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun yöllä oli tullut lunta. Miten minä lapioin lumet pois autotallin edestä, kipeällä lonkalla? En mitenkään.” Näin alkaa selkokielinen Mielensäpahoittaja, joka ilmestyi Helsingin kirjamessuilla. Edellisen selkokirjakummi Tuomas Kyrön suositun kirjan on selkomukauttanut Ari Sainio ja julkaissut WSOY.

Syksyn aikana on ilmestynyt muitakin uusia selkokirjoja:

— Cacciatore, Raisa & Ingman-Friberg, Susanne: Pipunan ikioma napa, Kirjapaja ja Lasten keskus
— Conan Doyle, Arthur: Baskervillen koira (selkomukautus Johanna Kartio), Opike
— Marttinen, Tittamari: Seksistä selkoa, Avain.


Selkokieli ylitti uutiskynnyksen

Selkokeskuksen kehittämispäällikkö Leealaura Leskelä oli A-studiossa keskustelemassa selkokielestä työllistymisen tukena 5.11.2019. Keskustelun voi katsoa Yle Areenasta.

Selkokielestä on myös julkaistu marraskuussa uutisia: Hei, etkö ymmärrä selvää suomea? Kuulut ehkä Suomen suurimpaan kielelliseen vähemmistöön ja “On aika lopettaa sekoilu ja ottaa järki käteen” – Katso, miten Ylen lukijat mukauttivat Seitsemää veljestä selkokielelle.


Selkokeskuksen koulutukset keväällä 2020

Haluaisitko oppia, miten selkokieltä kirjoitetaan ja puhutaan? Tai ehkä sinua kiinnostaa saavutettavuus sisällöntuottajan näkökulmasta? Nyt on hyvä aika merkitä Selkokeskuksen järjestämät koulutukset ensi vuoden kalenteriin.

— 11.2.2020 Kirjoita selkokieltä!
— 18.3.2020 Saavutettavuus sisällöntuottajille
— 2.4.2020 Kirjoita selkokieltä!
— 5.5.2020 Puhu selkokieltä!
— 21.5.2020 Selkokielen tekstityöpaja

Lisätietoa koulutuksista ja ilmoittautumisesta tulee Selkokeskuksen sivuille lähiaikoina. Innostutaan selkokielestä yhdessä!


Selkokirjallisuuden valtionavustus

Oletko kirjoittamassa selkokirjaa? Valtion selkokirjatuen hakuaika jatkuu tammikuun loppuun asti. Lue lisää ja täytä hakemus viimeistään 31.1.2020.


Tilaa Selkosanomat!

Lehdet kestotilauksena 22 e / vuosi. Tutustu ja tilaa vaikka joululahjaksi osoitteessa www.selkosanomat.fi.