Selkokeskuksen uutiskirje, syyskuu 2020

Teksti: useampi kuin joka 10. suomalainen tarvitsee selkokieltä.

Onneksi on Selkokeskus!

Me täällä Selkokeskuksessa teemme työtä sen eteen, että kaikilla olisi mahdollisuus osallistua, saada tietoa ja nauttia kirjallisuudesta. Haluamme, että Suomi on maa, jossa kukaan ei ole vaarassa syrjäytyä liian vaikea kielen vuoksi. Tämän tavoitteen saavuttaaksemme neuvomme ja koulutamme, kokoamme tietoa uusista selkojulkaisuista ja julkaisemme Selkosanomat-lehteä. Lisäksi kehitämme selkokieltä, jotta se palvelisi selkokieltä tarvitsevia ihmisiä entistä paremmin.

Selkokeskuksen ja muiden sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitus on vaarassa vähentyä kolmasosalla. Siksi osallistumme SOSTEn Onneksi on joku -kampanjaan, jossa esitellään järjestöjen tekemää tärkeää työtä. Tule mukaan kampanjaan tänään 11.9. ja kerro sosiaalisessa mediassa tunnisteella #onneksionjoku, mitä hyötyä Selkokeskuksesta on ollut sinulle.


Selkokirjasankarit innostavat nuoria lukemaan

Selkokirjojen sankarit -kampanja innostaa selkokieltä tarvitsevia lapsia ja nuoria lukemaan selkokirjoja. Kampanjassa selkokirjasankarit tekevät virtuaalisia kouluvierailuita ja lähettävät videoterveisiä. Mukana esimerkiksi kirjailijat Magdalena Hai, J.S. Meresmaa, Tapani Bagge ja Satu Leisko. Videoterveisiä kampanjassa lähettävät esimerkiksi tubettaja Mike Bäck ja kirjailija Salla Simukka.

Lisää tietoa kampanjasta sivulla Selkokirjojen sankarit -kampanja.


Selkokielistä tietoa koronaviruksesta

Selkokeskus on koonnut tietoa selkokielisistä ja kuvin tuetuista julkaisuista, joissa kerrotaan koronaviruksesta. Koonnissa on linkkejä esimerkiksi Papunetin, Selkosanomien ja THL:n julkaisemiin materiaaleihin. 


Kriisitilanteessa täytyy viestiä myös selkokielellä

Selkokeskuksen suunnittelija Raisa Rintamäki kirjoittaa Kehitysvammaliiton blogissa selkokielisen viestinnän tarpeesta koronakriisin aikana. Jotta viestintä tavoittaisi kaikki, sitä täytyy tarjota myös selkokielellä. Jokaisella on oikeus tietoon.


Koulutukset syksyllä 2020

Tervetuloa Selkokeskuksen koulutuksiin oppimaan selkokielen kirjoittamisesta, puhumisesta ja ulkoasusta sekä verkkosivujen saavutettavuudesta!
– 8.10.2020 Suunnittele selkojulkaisu
– 28.10.2020 Verkkosivujen saavutettavuus ja ymmärrettävyys – koulutus sisällöntuottajille
– 12.11.2020 Kirjoita selkokieltä!
– 25.11.2020 Puhu selkokieltä!
– 10.12.2020 Selkokielen tekstityöpaja

Syksyn 2020 koulutukset järjestetään pääsääntöisesti etäyhteyden välityksellä. Tutustu koulutuksiin Tulevat koulutukset -sivulla.


Selkokieltä viestintää -seminaarin tallenne katsottavissa

Selkokieltä viestintään -seminaarin tallenne on katsottavissa Tiedekulman verkkosivuilla vuoden 2020 loppuun asti. Seminaarissa monipuolinen puhujajoukko valottaa selkokielellä kirjoittamista ja puhumista, selkokielen tutkimusta sekä suuntaa katseensa myös tulevaan. Selkokeskuksesta seminaarissa mukana Henna Kara ja Leealaura Leskelä.


Uusia selkokirjoja

– Bagge, Tapani: Jäätävää kyytiä, Avain

– Niemi, Juuli: Et kävele yksin, selkomukautus Mirjami Häkkinen, Avain

– Tiainen, Marja-Leena: Aateveljet, Avain

– Kivi, Aleksis: Seitsemän veljestä ja Nummisuutarit, selkomukautus Pertti Rajala, Avain

–Ertimo, Laura ja Hotakainen, Markus: Maapallo – planeettamme selkokielellä, Opike

– Knuuttila, Sanna-Leena: Jäätyneet tiet, Reuna