Selkokeskuksen uutiskirje, toukokuu 2020

Suomessa noin 11-14 prosenttia väestöstä tarvitsee selkokieltä

Selkokielen neuvottelukunnan kannanotto

Selkokielen neuvottelukunta vaatii viranomaisille ja kunnille lisää resursseja selkokieliseen viestintään. Ymmärrettävät ohjeet ovat elintärkeitä ihmisten terveydelle ja yhteiskunnan toimivuudelle. Ketään ei ole varaa jättää tiedon ulkopuolelle. Selkokielen asemaa täytyy vahvistaa lainsäädännöllä. Se on paras keino varmistaa, että selkokieltä tarvitsevien ihmisten oikeus tiedonsaantiin toteutuu.

Lue kannanotto Selkokeskuksen verkkosivuilta.


Kansainvälinen selkokielen päivä 28.5.

Ensimmäistä kansainvälistä selkokielen päivää vietetään 28.5.2020. Päivän tarkoituksena on juhlistaa eri toimijoiden tekemää laadukasta työtä sen eteen, että kaikilla olisi mahdollisuus tietoon, kulttuuriin ja osallisuuteen. Siksi haastamme kaikki nostamaan selkokielen päivänä esiin selkokieltä, selkomateriaaleja sekä selkokielen tekijöitä, käyttäjiä ja lukijoita.

Selkokeskus aloittaa päivän kunniaksi koko viikon kestävän videokampanjan, jossa ääneen pääsee selkokielen parissa työskenteleviä ja selkokielestä hyötyviä henkilöitä.

Selkokielen päivän aihetunnisteet sosiaalisessa mediassa ovat #MakeItEasy ja #selkokielenpäivä. Kannattaa seurata myös aihetunnisteita #selkokieli, #selkosuomi, #selkoruotsi ja #lättläst.


Selkokielisiä sanaselityksiä koronaviruksesta

Mitä tarkoittavat pandemia, karanteeni ja hengitystieinfektio? Selkosanomat selittää monia koronavirukseen liittyviä sanoja ja käsitteitä verkkolehdessään, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus seurata koronauutisointia.

Selkokeskuksen suunnittelija Ella Airaksinen on kirjoittanut sanaselityksistä ja niiden merkityksestä Kehitysvammaliiton blogiin.


Ehdota vuoden 2020 selväsanaista!

Vuoden selväsanainen -palkinnon saa tänä vuonna hyvän virkakielen edistäjä. Kilpailuun voi ehdottaa henkilöitä ja tahoja, joiden tekstit tai toimet ovat edistäneet selkeää kielenkäyttöä ja viestintää.

Voit ehdottaa palkinnon saajaa 4.9.2020 asti. Voittaja julkistetaan Selkeän kielen päivänä 5.10.2020.

Lue lisää kilpailusta Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilta.


Uudet selkojulkaisut

– Koronavirus ja sen aiheuttama tauti -verkkokirja (Maija Ylätupa)
– Kurkistus hyönteisten maailmaan -selkokirja (Seija Niinistö-Samela)
– Omaisen opas. Tietoa sinulle, jonka läheinen sairastaa psyykkisesti (FinFami)
– Tietoa RAI-arvioinnista selkokielellä (THL)
– Toimintakyvyn arviointi selkokielellä (THL)
– Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän selkosivut
– Tupakkapolitiikka (Suomen ASH)

Koonnin selkojulkaisuista löydät Selkokeskuksen verkkosivuilta.


Selkokielen koulutukset syksyllä 2020

Selkokeskuksen koulutukset järjestetään etäkoulutuksina syksyllä 2020. Vain Puhu selkokieltä -koulutus järjestetään Kehitysvammaliiton tiloissa mahdollisuuksien mukaan.

– 22.9.2020 Kirjoita selkokieltä!
– 8.10.2020 Suunnittele selkojulkaisu
– 28.10.2020 Verkkosivujen saavutettavuus ja ymmärrettävyys – koulutus sisällöntuottajille
– 12.11.2020 Kirjoita selkokieltä!
– 25.11.2020 Puhu selkokieltä!
– 10.12.2020 Selkokielen tekstityöpaja

Lisää tietoa koulutuksista ja ilmoittautumisesta Selkokeskuksen sivuilla. Tervetuloa mukaan!


Vastaa Selkosanomien kyselyyn koronauutisista

Vastaa Selkosanomien lukijakyselyyn siitä, mitä mieltä olet Selkosanomien koronauutisista. Kolme kyselyyn vastannutta voittaa selkokirjan.

Selkosanomien painettu lehti jää ensi viikolla kesätauolle. Painettu lehti ilmestyy seuraavan kerran perjantaina 14. elokuuta. Verkkolehteen päivitetään uutisia myös kesän aikana.