Selkokeskuksen uutiskirje, toukokuu 2022

Selkokielen mittari 2.0 on julkaistu

Selkokeskus on julkaissut päivitetyn version selkokielen mittarista. Selkokielen mittari on selkokielen asiantuntijoiden ja tutkijoiden työväline asiatekstien selkokielisyyden mittaamiseksi.

Päivitetty mittari tuo aiempaa selkeämmin esiin, mikä erottaa selkokielen selkeästä yleiskielestä. Selkokielen mittari 2.0 nostaa myös paremmin esiin selkokielisen verkkotekstin erityispiirteet.

Tutustu mittariin Selkokielen mittari -sivulla.


Selkokielen päivää juhlitaan 30.5.

Kansainvälistä selkokielen päivää vietetään jälleen 28.5., mutta tänä vuonna juhlistamme sitä poikkeuksellisesti maanantaina 30.5. Klaara-verkosto järjestää selkokielen päivän yleisöseminaarin Selkokielen koulutus – kenelle, miten ja millä rahalla? maanantaina 30.5. klo 13–15 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa ja Tiedekulman kanavalla. Lue lisää tapahtumasta Klaara-verkoston sivulla.

Selkokielen päivästä ja päivän somehaasteesta löydät lisää tietoa 28.5. on kansainvälinen selkokielen päivä -sivulta.


Selkokirjatyöryhmä jakoi 110 000 euroa selkokirjojen tekijöille

Selkokeskuksen yhteydessä toimiva selkokirjatyöryhmä on valinnut selkokirjallisuuden valtionavustuksen saajat. Avustusta myönnettiin 110 000 euroa yhteensä 46 hakijalle. Avustuksen turvin julkaistaan 23 uutta selkokirjaa ja toteutetaan kaksi kehittämishanketta.

Selkokirjojen tekijät voivat hakea selkokirjallisuuden valtionavustusta vuosittain. Seuraava selkokirjallisuuden valtionavustuksen haku alkaa 31.12.2022 ja päättyy 31.1.2023.

Tutustu myönnettyihin avustuksiin Myönnetyt apurahat ja avustukset -sivulla.


Sekavasta selkeäksi – helpot vinkit kognitiivisesti saavutettavaan verkkoviestintään 

Selkeästi meille -hanke kampanjoi toukokuussa saavutettavan verkkoviestinnän puolesta. Osana kampanjaa hanke järjestää 19.5. klo 10–10.45 tietoiskun, johon voivat osallistua kaikki saavutettavuudesta kiinnostuneet. Tietoiskussa saat vinkkejä siihen, miten pienilläkin asioilla voit vaikuttaa verkkopalvelujen helppokäyttöisyyteen ja ymmärrettävyyteen. Hankkeen saavutettavuustestaajat Roberto Polsa ja Heikki Oksanen (kuvassa) kertovat, miten vinkit auttavat heitä ja meitä kaikkia käyttämään nettiä helpommin.

Lue lisää kampanjasta Selkeästi meille -hankkeen verkkosivulta.


Iloa kirjoituskilpailusta!

Selkokeskus ja Opike julistavat kaikille avoimen Ilo-kirjoituskilpailun Kehitysvammaliiton 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kilpailuun voi osallistua selkokielisellä novellilla, jonka aiheena on ilo.

Kirjoituskilpailun voittaja palkitaan 500 eurolla ja 10 muuta novellia 200 eurolla. Lisäksi Opike julkaisee voittajateksteistä selkokielisen novellikokoelman.

Lue lisää kirjoituskilpailusta Ilo-kirjoituskilpailu-sivulta.


Selkokeskuksen koulutukset vuonna 2022

Kesäkuussa kirjoitetaan selkokirjaa. Syksyn koulutuksissa tutustutaan puhutun ja kirjoitetun selkokielen perusteisiin ja suunnitellaan selkojulkaisua.

  • 3.6. ja 10.6.2022 Selkokirjaa kirjoittamaan
  • 7.9.2022 Kirjoita selkokieltä!
  • 6.10.2022 Suunnittele selkojulkaisu
  • 13.10.2022 Puhu selkokieltä
  • 3.11.2022 Kirjoita selkokieltä!
  • 30.11.2022 Selkokielen tekstityöpaja

Muista myös Kirjoita selkokieltä -verkkokurssi! Verkkokurssin voit suorittaa koska tahansa omien aikataulujesi mukaan. Lue lisää koulutuksista ja verkkokurssista ja ilmoittaudu mukaan Tulevat koulutukset -sivulla.


Tapahtumia ja tekstejä

  • Asiantuntija ja toimittaja Kaisa Kaatran, apulaisprofessori Arja Karhumaan ja kielenhuoltaja Essi Lehtisen kirjoitus Mitä on saavutettava muoto? Klaara-blogissa
  • Suunnittelijamme Ari Sainion haastattelu 10 kysymystä kielestä -palstalla Kotuksen verkkosivulla
  • Va. kehittämispäällikkömme Henna Karan kirjoitus Selkokieli haltuun! Kehitysvammaliiton verkkosivulla
  • 24.5. klo 9–12.30 selkoruotsin tutkimushankkeen Lätt finlandssvenska – en språkform för minoriteter inom minoriteten alkuseminaari. Lisätietoa Svenska Litteratursällskapet i Finlandin verkkosivulla.
  • 24.5. klo 12.30–15.30 Selkokielen päivän seminaari sote-ammattilaisille. Lisätietoa Satasairaalan verkkosivulla.
  • 30.5. klo 13–15 Selkokielen päivän yleisöseminaari Selkokielen koulutus – kenelle, miten ja millä rahalla? Lisätietoa ja ohjelma Klaara-verkoston sivulla.
  • 28.9. klo 15.00–17.00 Selkokeskuksen Älä unohda selkokirjaa -seminaari virtuaalisesti ja Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Lisätietoa tulossa kevään aikana.

Uudet selkokirjat

Kaikki selkokirjat koottuna selkokirjatietokannassa.