Uutiskirje lokakuu 2018

Selkokeskus kehitti selkokielen mittarin

Selkokeskus on julkaissut selkokielen mittarin. Selkokielen mittari on selkokielen asiantuntijoille ja kielentutkijoille kehitetty apuväline, jolla voidaan mitata ja arvioida tekstien selkokielisyyttä.

– Mittarin avulla voidaan osoittaa, että joku teksti todella on selkokieltä. Selkokielen periaatteet eivät ole jonkun ihmisen henkilökohtaisia mieltymyksiä, vaan todellisia tekstin ominaisuuksia, jotka voidaan todistaa mittarilla, sanoo Selkokeskuksen kehittämispäällikkö Leealaura Leskelä.

Selkokieli on suomen kielen muoto, jossa kieltä on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi. Selkokieli sopii ihmisille, joille yleiskieli on liian vaikeaa.

Selkokielen mittari on kehitetty Selkokeskuksessa. Kotimaisten kielten keskus on tarjonnut asiantuntija-apua mittarin kehittämisessä. Mittarin testaajina ovat toimineet Selkokeskuksen kouluttamat asiantuntijat.

Selkokielen mittarin käyttö edellyttää selkokielen asiantuntemusta ja kielellistä osaamista. Mittari ei sovellu yleisohjeistukseksi, jonka avulla voi tuottaa selkokielistä tekstiä. Tällaisia ohjeistuksia löytyy Selkokeskuksen verkkosivuilta (selkokeskus.fi) ja selkokielen teoriakirjoista (esim. Leealaura Leskelä & Auli Kulkki-Nieminen: Selkokirjoittajan tekstilajit, 2015).

Selkokielen mittaria on testattu informoivien selkotekstien arvioinnissa. Jatkossa selkokielen mittaria kehitetään soveltumaan entistä paremmin erilaisten tekstilajien arvioimiseen.

Tutustu selkokielen mittariin Selkokeskuksen verkkosivuilla


Uusi selkokirjaluettelo ilmestyy marraskuussa

Selkokirjaesite 2018–2019 ilmestyy marraskuussa. Kirjaesitettä voi tilata Selkokeskuksesta: selkokeskus@kvl.fi


Palvelevatko viranomaiset selkokielellä?

Saako virastossa palvelua selkokielellä? Ylen selkouutisten harjoittelija Nasib Naseri kävi kokeilemassa Kelassa, poliisin luona, TE-toimistossa, koulussa ja pankissa, miten palvelu toimii. Käy katsomassa, miten virastoissa kävi.

Nasibin kanssa virastoissa


Ota selkoa -blogi

Suomen kielen ja kulttuurin yliopisto-opettaja ja oppikirjailija Sari Päivärinne kirjoittaa Ota selkoa -blogissa selkokielen käytöstä yliopisto-opinnoissa.

Ota selkoa -blogi


Lukuliike-haaste leviää somessa

Lukuliike haastaa suomalaiset tartuttamaan lukuintoa ja varmistamaan, että kaikilla lapsilla ja nuorilla on riittävä lukutaito. Oman haasteen tai kampanjan lukemisen puolesta voi perustaa kuka tahansa tai mikä yhteisö tahansa – ja kertoa ”liikkeestään” sosiaalisessa mediassa tunnisteella #lukuliike.

Lukuliikkeen taustalla on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama, lukemisen ja lukutaidon parissa toimivista asiantuntijoista koostuva Lukutaitofoorumi.

Lukuliike.fi


Tervetuloa koulutuksiimme:

23.10. Suunnittele selkosivut

31.10. Suunnittele selkojulkaisu

30.10. Puhu selkokieltä

7.11. Saavutettavuus ja helppokäyttöisyys verkkosivuilla

13.11. Kirjoita selkokieltä

Ilmoittaudu koulutuksiin Kehitysvammaliiton koulutuskalenterissa.


Kela-tärpit sai Vuoden selväsanainen -palkinnon

Kotus on myöntänyt Vuoden selväsanainen -palkinnon Kela-tärpeille. Voittaja julkistettiin Selkeän kielen päivän tilaisuudessa.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen valitsi Vuoden selväsanainen -kilpailun voittajan. Kela-tärpit on Jääskeläisen mielestä onnistunut ja kekseliäs keino viestiä etuuksista. Henkilökohtaisesti puhuttelevat tärpit ovat kielelliseltä selkeydeltään ja sisällölliseltä ymmärrettävyydeltään erinomaisia.

Lue lisää Kotuksen verkkosivuilta