Uutiskirje maaliskuu 2016

Selkokeskuksen Luetaan ääneen selkokirjaa -kampanja huipentui 24.2 Maailman ääneen lukemisen päivään. Teemapäivänä järjestettiin satoja lukuhetkiä selkokirjan parissa ryhmäkodeissa, toimintakeskuksissa ja kirjastoissa eri puolilla maata. Lukuilon piirissä oli teemapäivänä yli 2000 kehitysvammaista, muistisairasta sekä iäkästä ihmistä.

Kampanjan suojelija rouva Jenni Haukio toteutti selkokielisen satutuokion Ruskiksen koulun lapsille Helsingissä. Selkokeskus kiittää sydämellisesti kaikkia kampanjaan osallistuneita yksiköitä.

Kuvia ja tunnelmia lukuhetkistä löytyy kampanjan verkkosivuilta.


Kulttuurirahastolta 100 000 euroa selkokirjallisuuteen

Selkokeskus on saanut Suomen Kulttuurirahastolta 100 000 euron apurahan selkokirjojen tuottamiseen. Iloa selkokirjasta -nimisessä hankkeessa tuotetaan uusia selkokirjoja aikuisille lukijoille. Apuraha jaetaan edelleen kirjailijoille kirjoittamistyöhön. Tavoitteena on saada lisää hyviä ammattikirjailijoita selkokirjojen tekijöiksi. Apurahalla tuetaan myös selkokirjojen kustantamista. Tavoitteena on saada nykyisten kustantajien lisäksi uusia kustantajia julkaisemaan selkokirjoja. Selkokirjojen kustantajia on hyvin pieni joukko, ja määrä on viime vuosina supistunut entisestään.

Apuraha antaa mahdollisuuden monipuolistaa selkokirjojen aihepiirejä ja paikata selkokirjallisuuden aukkoja. Apurahan turvin on myös mahdollista mukauttaa nykykirjailijoiden teoksia ja mahdollisesti jokin suomalaisen kirjallisuuden klassikkoteos.

Apurahasta tiedotetaan yksityiskohtaisemmin ja uusien kirjailijoiden ja kustantajien aletaan hakea huhtikuussa. Pääosa valmistuvista kirjoista on tarkoitus esitellä Helsingin kirjamessuilla 2017.


Selkotunnus oppimateriaaleille

Selkokeskuksen selkokirjatyöryhmä on päättänyt laajentaa selkotunnuksen myöntämisen myös oppimateriaaleille, jotka noudattavat selkokielen periaatteita. Muutos astuu voimaan 1.5.2016, jonka jälkeen oppimateriaalien kustantajat voivat hakea julkaisuilleen selkotunnusta.

Muutos koskee vain tunnuksen myöntämistä, ja oppimateriaalit rajataan edelleen selkokielisen ja muun saavutettavan kirjallisuuden valtiontuen ulkopuolelle. Lue lisää selkokielen ja muun saavutettavan kirjallisuuden avustuksista ja apurahoista Selkokeskuksen sivuilla.


Puhu selkokieltä -kampanja jatkuu

Kampanjasivuille on koottu kampanjajuttuja sekä Yle Uutiset selkosuomeksi -lähetyksen selkosankareita. Muista myös tulostaa seinällesi kymmenen vinkkiämme selkopuheeseen!

Viime marraskuussa alkaneessa kampanjassa ajatuksena on muistuttaa suomalaisia siitä, että he eivät vaihtaisi heti englanniksi, kun kohtaavat työpaikalla suomen kieltä opiskelevia turvapaikanhakijoita tai pakolaisia. Suomea voi puhua helpolla ja yksinkertaisella tavalla ja samalla auttaa maahanmuuttajia oppimaan suomea.

Vielä ehdit ilmoittaa myös työyhteisösi mukaan! Ota yhteyttä: eliisa.uotila(at)kvl.fi
Puhu selkokieltä


Selkokielen neuvottelukunnan uusi kausi alkaa

Selkokielen neuvottelukunnan kaksivuotinen kausi on käynnistymässä. Neuvottelukunta seuraa selkotoiminnan kehittymistä Suomessa ja tekee aloitteita, joiden tavoitteena on parantaa selkokielen asemaa yhteiskunnassa ja lisätä selkoaineistojen julkaisua.

Uusimpia jäseniä neuvottelukunnassa ovat mm. Väestöliitto, Verohallinto, Infopankki ja Helsingin yliopisto. Yhteensä Selkokielen neuvottelukunnassa on edustettuna yli 40 viranomais-, järjestö-, korkeakoulu- sekä muita tahoja.


Keväällä selkokielen koulutuksia!

Miten sujuu selkokieli kirjoittaessa? Entä taipuuko kielesi selkopuheeseen?

Selkokeskus järjestää useita selkokieleen liittyviä koulutuksia kevään aikana. Koulutuksissa aiheina ovat mm. selkokielen kirjoittaminen, selkovuorovaikutus sekä selkoilmaisun uudet muodot. Tutustu laajaan koulutustarjontaan Selkokeskuksen sivuilla!

Selkokeskus järjestää myös räätälöityjä koulutuskokonaisuuksia asiakkaan toiveiden mukaan. Räätälöidyistä koulutuksista annamme Selkokielen neuvottelukunnan jäsenille 15 % alennuksen.