Uutiskirje toukokuu 2016

Opi kirjoittamaan selkokieltä!

Kirjoita selkokieltä! -koulutuspäivässä on vielä muutamia paikkoja vapaana. Millaiset tekstit ovat helppolukuisia, mikä taas tekee tekstistä vaikeasti luettavaa? Koulutuksessa käydään läpi selkokielen teoriaa, käyttäjäryhmiä sekä harjoitellaan kirjoittamista.

Koulutus järjestetään 7.6. klo 9.30-15.30 Helsingissä. Tarkemmat tiedot koulutuksesta löytyvät Selkokeskuksen sivuilta.


Vielä ehdit selkokirjailijaseminaariin


Selkokeskus järjestää yhdessä Suomen Kirjailijaliiton kanssa Mitä jos kirjoittaisit selkokirjan? – seminaarin. Se pidetään tiistaina 7.6.2016 klo 13.30–16.00 Villa Kivessä, Helsingissä. Seminaarissa innostetaan kirjailijoita  ja kustantajia julkaisemaan selkokirjoja.

Seminaarin ohjelma ja ilmoittautumislomake ovat Kirjailijaliiton sivuilla.

Seminaari liittyy Selkokeskuksen Iloa selkokirjasta -hankkeeseen, jossa kannustetaan sekä neuvonnalla että taloudellisella tuella selkokirjojen tekijöitä ja kustantajia tuottamaan uusia selkokirjoja. Lisätietoja Iloa selkokirjasta -hankkeesta ja ohjeita tuen hakemiseen on Selkokeskuksen sivuilla.


Selkokielen strategian päivitystyö käynnissä

Selkokielen strategia on laadittu vuosille 2014–2018. Mihin tavoitteisiin Suomessa on ylletty ja mitä vielä voimme tehdä tavoitteiden saavuttamiseksi? Onko tarvetta uusille avauksille?

Selkokeskus ja selkokielen neuvottelukunta julkaisevat päivitetyn strategian vuoden 2016 aikana.


Puhu selkokieltä! -kampanja päätökseen

Selkokeskuksen ja Ylen selkouutisten kampanjan tarkoitus oli herätellä työyhteisöjä auttamaan kielenopiskelussa ja kotoutumisessa sekä antaa tähän konkreettisia apuvälineitä.

Kampanjassa selitetttiin 50 työelämän sanaa selkokielellä sekä jaettiin 10 vinkkiä selkopuheeseen -huoneentaulua. Lisäksi etsittiin inspiroivia tarinoita ja hyviä käytäntöjä malliksi muille.


Kansainvälistä selkotoimintaa

Kevään aikana on järjestetty kaksi kansainvälistä konferenssia selkokielestä, toinen Saksassa Leipzigin yliopistossa huhtikuussa ja toinen Ruotsissa Tukholmassa toukokuussa.

Tukholman Take Part 2016 -konferenssin aiheena oli saavutettava julkaiseminen. Konferenssissa käsiteltiin etenkin e-julkaisemista ja niiden mahdollisuuksia ja ongelmia saavutettavuuden kannalta. Take Part 2016 -konferenssin järjesti MTM, kansainvälinen Daisy-verkosto, Ruotsin Daisy-verkosto sekä Ruotsin kirjastoseura.

Leipzigin yliopiston konferenssissa aiheena oli selkokieli eri tutkimustraditioiden näkökulmasta. Esityksissä ja keskusteluissa nousi esille etenkin kielitieteellinen näkökulma kielen yksinkertaistamiseen. Selkokeskuksen esityksessä kerrottiin Suomen selkotoiminnasta ja selkosuomen tekstilajikohtaisista periaatteista.


Uutta asiaa Vernerin selkosivuilla

Mitä työhakemukseen kirjoitetaan? Mistä työnhakuun saa tukea?

Verneri.netin selkosivuilla on nyt ohjeita työnhakuun ja tietoa työelämästä.

Sivuilla on myös nyt selkokielellä tietoa kirpputoreista ja niillä käymisestä.

Tutustu uusiin materiaaleihin Vernerin selkosivuilla.


Selkosanomien uutiset verkossa

Lue uusimmat uutiset Selkosanomien verkkolehdestä, jota päivitetään ahkerasti koko kesäkuun ajan.

www.selkosanomat.fi

Painettu lehti ei ilmesty kesällä. Seuraava lehti ilmestyy 17. elokuuta.