Hae selkotunnusta verkkosivulle

Kesätauko

Verkkosivujen selkotunnustarkistukset ovat kesätauolla 29.5.–31.7.2024. Kaikki viimeistään 28.5. saapuneet selkotunnushakemukset käsitellään, ja niistä päätökset ilmoitetaan kesäkuun aikana. Tarkistusten tekemistä jatketaan elokuussa.

Tarkistuksen ohjeet

Selkotunnusta voi hakea yksittäiselle verkkosivulle tai koko sivustolle. Tarkistus sisältää sekä tekstin ja ulkoasun selkokielisyyden että sivuston helppokäyttöisyyden tarkistuksen.

Jotta yksittäinen selkokielinen verkkosivu voi saada selkotunnuksen, siinä pitää noudattaa myös ohjeita selkokielen käytöstä verkossa. Kokonainen verkkosivusto voi saada tunnuksen vain silloin, jos siinä on huomioitu myös helppokäyttöisyys. Teemme kokonaisten verkkosivustojen tunnusarvioinnin yhteistyössä Papunet-verkkopalvelun kanssa. Helppokäyttöisyyden tarkistamisessa hyödynnetään Papunetin kehittämää kriteeristöä helppokäyttöisyyden arviointiin (linkki vie Papunetin sivuille).

Huom! Valitettavasti olemme joutuneet lopettamaan videotarkistukset toistaiseksi resurssipulan vuoksi. Emme pysty tällä hetkellä tarkistamaan ollenkaan sellaisia materiaaleja, joissa on mukana myös videoita. Selkotunnusta ei siis voida tällä hetkellä myöntää sellaiselle verkkosivustolle, joka sisältää tekstin lisäksi myös videoita.

Näin haet selkotunnusta verkkosivulle tai -sivustolle

 1. Käy selkotunnuksen hakijan tarkistuslista huolellisesti läpi.
 2. Jos haluat selkotunnuksen verkkosivulle tai -sivustolle, lähetä lyhyt vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen selkokeskus@kvl.fi.
 3. Kerro hakemuksessa
 • kuka on hakija
 • millaisesta verkkosivusta tai -sivustosta on kyse
 • kenelle se on tarkoitettu.

Tekstin lisäksi arvioimme julkaisun ulkoasua ja helppokäyttöisyyttä, joten tekstin täytyy olla oikeassa julkaisuympäristössään. Esimerkiksi pelkkä kuvakaappaus verkkosivusta ei riitä.

 1. Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian ja kysymme tarvittaessa lisätietoja. Sen jälkeen teemme julkaisulle selkotunnustarkistuksen, jossa menee noin 2‒3 viikkoa ja mahdollisissa ruuhkatilanteissa kauemmin. Jos julkaisulla on kiire, ole meihin yhteydessä hyvissä ajoin, jotta aikataulusta voidaan yrittää neuvotella.
 2. Lähetämme sinulle päätöksen selkotunnuksen myöntämisestä. Päätöksen mukana voit saada joitakin kommentteja tekstistä ja verkkosivuston helppokäyttöisyydestä, mutta tarkistus ei sisällä laajaa arviointia tai yksityiskohtaista palautetta. Joskus selkotunnus myönnetään vasta sen jälkeen, kun hakija on muokannut tekstiä tai koko julkaisua kommenttien perusteella. Jos selkotunnus myönnetään, saat viestin mukana tunnuksen käyttöohjeineen.  Selkotunnusta ei saa käyttää ilman lupaa.
 3. Jos selkotunnusta ei myönnetä ja tarvitset apua tekstin kirjoittamisessa, voit ottaa yhteyttä maksulliseen mukautus– tai arviointipalveluumme.
 4. Jos muokkaat materiaalia myöhemmin merkittävästi, hae selkotunnusta uudelleen.

Lisää tietoa selkotunnuksesta verkkosivuille

 • Suunnittelija Anni Reilä
 • 050 479 4582
 • anni.reila@kvl.fi

Lisää tietoa verkkosivujen helppokäyttöisyydestä

 • Papunetin asiantuntija Jenni Stolt
 • 050 531 1979
 • jenni.stolt@kvl.fi
Julkaistu: