Tekstien mukauttaminen selkokielelle

Selkokieliset tekstit antavat organisaatioille, järjestöille ja yrityksille mahdollisuuden viestiä omille kohderyhmilleen entistä paremmin. Selkokielistä tietoa kannattaa tarjota etenkin silloin, kun teksti on suunnattu kaikille suomalaisille tai selkokieltä tarvitseville ihmisille, esimerkiksi maahanmuuttajille, ikäihmisille tai kehitysvammaisille ihmisille.

Mukautamme tilaustyönä yleiskielisiä tekstejä selkokielelle eli selkeää yleiskieltäkin helpommalle kielelle. Kun tekstiä selkokielistetään, tekstin sisältöä, sanastoa ja rakennetta mukautetaan helpommaksi ymmärtää. Lukijaksi ajatellaan ihminen, jolla on kielellisiä vaikeuksia. Meidän mukauttamamme tekstit saavat selkotunnuksen, joka on merkki tekstin selkokielisyydestä. Jotta tunnus voidaan myöntää koko julkaisulle, meidän täytyy usein nähdä julkaisu lopullisessa muodossaan.

Jos emme tällä hetkellä pysty ottamaan uusia tekstejä mukautukseen tai jos mukautus on laaja, annamme sinulle kouluttamiemme selkokielen asiantuntijoiden yhteystietoja. Voit pyytää heiltä tarjouksia työstä. Kun asiantuntija on saanut työn valmiiksi, lähetä teksti meille selkotunnustarkistukseen.

Tilaa tekstin mukautus selkokielelle

 1. Kun suunnittelet tekstin mukauttamista selkokielelle, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen marjo.timonen@kvl.fi. Kerro viestissä
 • minkälaisesta tekstistä on kyse
 • missä ja missä muodossa (verkkosivu, esite, pdf jne.) teksti on tarkoitus julkaista
 • kenelle teksti on tarkoitettu.

Liitä viestiin mukautettava yleiskielinen teksti. Sen perusteella arvioimme, kuinka paljon mukauttaminen maksaa ja kestää. Hinta riippuu tekstin pituudesta ja vaikeudesta.

 1. Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian ja kysymme tarvittaessa lisätietoja. Sen jälkeen saat tarjouksen tekstin mukauttamisesta.
 2. Kun olemme tehneet sopimuksen tekstipalvelusta, asiantuntijamme alkaa muokata tekstiä selkokielelle. Työssä menee yleensä 1‒4 viikkoa. Jos julkaisulla on kiire, ole meihin yhteydessä hyvissä ajoin, jotta aikataulusta voidaan neuvotella.
 3. Lähetämme valmiin tekstin sinulle tarkistettavaksi. Jos huomaat tekstissä kommentoitavaa tai ongelmia sisällössä, muokkaamme tekstiä lisää. 
 4. Saatamme vielä pyytää sinua lähettämään valmiin julkaisun meille, jotta voimme tarkistaa sen ulkoasun. Selkotunnus voidaan myöntää vain, jos julkaisu noudattaa selkojulkaisun ulkoasun periaatteita. Selkokielisessä verkkosivussa pitää huomioida helppokäyttöisyyteen liittyviä asioita. Jos tunnus myönnetään, lähetämme sen sinulle käyttöohjeineen.
 5. Jos selkotunnuksen saanut julkaisu on kaikille avoin, pyrimme mainostamaan sitä ja lisäämään sen selkojulkaisuiden listalle, josta mahdollisimman monen on helppoa löytää se.

Lisää tietoa mukautuspalvelusta

 • Koulutussuunnittelija Marjo Timonen
 • Puhelinnumero: 09 3480 9223
 • Sähköpostiosoite: marjo.timonen@kvl.fi

Lue lisää

Julkaistu: