Selkokirjallisuuden lukupiiri

Lukuiloa kaikille lukijoille on Selkokeskuksen hanke, jossa kehitetään selkokirjallisuuden lukupiirimalli ja levitetään lukemisen iloa ihan jokaiselle. Selkolukupiirien tarkoituksena on innostaa heikosti lukevia nuoria ja aikuisia lukemisen pariin ja parantaa lukutaitoa kirja kerrallaan.

Lukupiirimallia voidaan jatkossa hyödyntää esimerkiksi kirjastoissa, kouluissa ja muussa lukutaitotyössä selkokieltä tarvitsevien ihmisten parissa. Lukupiirimallin kehittämiseen on osallistunut selkokieltä tarvitsevia ihmisiä, kirjastoammattilaisia sekä Luetaan yhdessä -verkoston vapaaehtoisia. Hanketta rahoittaa Opetushallituksen Lukuliike vuosina 20222023.

Materiaaleja selkolukupiirin ohjaajalle

Lukupiirin vetämisen tueksi hankkeessa julkaistaan materiaalipaketti. Materiaalipaketin ensimmäinen osa on Lukuiloa-ohjaajan opas, johon on koottu vinkkejä esimerkiksi selkokielen hyödyntämiseen vuorovaikutuksessa sekä lukupiirin suunnitteluun. Lataa maksuton opas itsellesi tästä (pdf). Oppaan visuaalisen ilmeen on suunnitellut Sofia Santanen.

Myöhemmin vuonna 2023 hankkeessa julkaistaan podcast, jossa syvennytään selkokieleen ja -kirjallisuuteen aiheiden asiantuntijoiden kanssa. Kaikki materiaalit tulevat saataville Selkokeskuksen verkkosivulle sekä aoe.fi-verkkopalveluun.

Lue lisää selkolukupiiristä

 

Lukuliikkeen logo.

Lisätietoa hankkeesta

  • Hankesuunnittelija Jenni Stolt
  • Sähköposti: jenni.stolt@kvl.fi
  • Puhelinnumero: 050 531 1979
Julkaistu: