Selkokirjallisuus

Selkotunnus

Jokaisella on oikeus lukea! Selkokirjat sopivat kaikille, joille tavallisten kirjojen lukeminen on vaikeaa. Selkokirjoja voi kuitenkin lukea kuka tahansa, joka etsii kevyempää luettavaa.

Selkokirjoja on helppo lukea, koska ne on kirjoitettu selkokielellä. Selkokirjat ovat lyhyempiä ja selkeämpiä kuin tavalliset kirjat. Tunnistat selkokirjan selkotunnuksesta, jossa on s-kirjaimen muotoinen nuoli.

Selkokirjoja on kahdenlaisia. Osa selkokirjoista kirjoitetaan suoraan selkokielellä. Osa kirjoista muokataan selkokielelle tavallisesta kirjasta. Tällaista kirjaa sanotaan selkomukautukseksi. Esimerkiksi William Shakespearen Romeo ja Julia -kirja on julkaistu myös selkokielellä, joten se on selkomukautus.

Iloa lukemiseen selkokirjasta

Selkokirjat tarjoavat hyviä lukuhetkiä, ja lukeminen vie uusiin maailmoihin. Selkokirjat voivat myös auttaa tutustumaan suomalaiseen kirjallisuuteen ja kulttuuriin. Kirjoista voi oppia lisää suomen kieltä ja uusia sanoja.

Selkokielellä voit lukea esimerkiksi romaaneja eli pitkiä kertomuksia, novelleja eli lyhyitä kertomuksia ja runoja. Selkokielellä on julkaistu esimerkiksi

  • rakkausromaaneja
  • fantasiaa
  • dekkareita eli jännityskirjoja
  • kauhua
  • nykykirjallisuutta
  • klassikoita
  • huumoria.

Selkokielellä julkaistaan myös paljon tietokirjoja, joiden avulla saat tietoa eri aiheista. Selkokielisten tietokirjojen aiheita ovat esimerkiksi robotit, ilmastonmuutos, eläimet ja avaruus.

Selkokeskus ja selkokirjallisuus

Kerromme selkokirjoista verkkosivuillamme, Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä sekä erilaisissa tapahtumissa. Olemme koonneet kaikki suomenkieliset selkokirjat selkokirjatietokantaan. Jaamme apurahoja selkokirjojen tekijöille ja neuvomme heitä. Emme kuitenkaan itse julkaise selkokirjoja.

Ensimmäiset suomalaiset selkokirjat julkaistiin 1980-luvulla. Nykyään erilaisia selkokirjoja on yli 500. Suomessa ilmestyy noin 30 uutta selkokirjaa vuodessa.

Julkaistu: