Jokaisella on oikeus lukea

Selkotunnus

Lukutaito on kansalaistaito eli sitä tarvitaan monilla elämän osa-alueilla. Lukutaidosta on paljon apua esimerkiksi työelämässä tai opinnoissa, mutta myös arkisten asioiden hoitamisessa. Siksi on tärkeää, että myös aikuiset voivat kehittää lukutaitoaan. Lukutaitoa voi kehittää esimerkiksi lukemalla selkokirjoja.

Selkokirjat ovat helppoa luettavaa ja ne sopivat kaikille. Erityisen hyvää luettavaa selkokirjat ovat niille ihmisille, joille yleiskielisten kirjojen lukeminen on vaikeaa tai mahdotonta. Selkokirjat on kirjoitettu helpolla kielellä eli selkokielellä. Siksi selkokirjoja on helpompi ymmärtää kuin yleiskielisiä eli tavallisia kirjoja. Selkokirjat ovat myös yleensä lyhyempiä kuin muut kirjat.

Selkokielellä julkaistaan monenlaisia kirjoja. Voit lukea selkokielellä esimerkiksi romaaneja eli pitkiä kertomuksia, novelleja eli lyhyitä kertomuksia, runoja sekä tietokirjoja. Kirjojen lisäksi selkokielellä on kirjoitettu myös lehtiä, oppaita ja verkkosivuja. Selkokielen avulla voit löytää innostuksen lukemiseen!

Tutustu selkokirjoihin!

  • Mieti, millaisia kirjoja haluaisit lukea. Muista, että monia tuttuja kirjoja on kirjoitettu selkokielelle. Kysy kirjastosta tai kirjakaupasta, löytyykö heiltä etsimääsi kirjaa.
  • Netistä löytyy joitakin selkokirjoja ilmaiseksi. Voit lukea selkokielellä esimerkiksi Minna Canthin kirjan Agnes ja Salla Simukan kirjan Punainen kuin veri. Selkokieliset verkkokirjat -sivulta löydät kaikki kirjat, joita voit lukea ilmaiseksi verkossa.
  • Voit tehdä tehtäviä samalla, kun luet selkokirjoja. Tehtävät auttavat sinua pohtimaan kirjan tapahtumia. Löydät selkokielisen tehtäväpankin Tehtäviä selkokirjoista -sivulta.
  • Lue ääneen. Voit lukea kaverillesi tai pyytää kaveriasi lukemaan sinulle. Näin voitte molemmat nauttia lukemisesta ja kuuntelemisesta ja kehittää lukutaitoanne.
  • Jos selkokirjojen lukeminen tuntuu vaikealta, voit kuunnella niitä myös äänikirjoina. Tutustu selkokirjoihin ja selkokielisiin äänikirjoihin Vinkkilista selkokirjoista -sivulla.
  • Seuraa tapahtumia ja kampanjoita, joissa selkokirjat on mukana. Tiedotamme tapahtumista ja kampanjoista verkkosivuillamme ja Facebook-sivullamme.

Lukemisen iloa!

Lue lisää

Julkaistu: