Selkokirjojen sankarit -kampanja 2020

Selkokirjojen sankarit -kampanja innosti selkokieltä tarvitsevia lapsia ja nuoria lukemaan selkokirjoja syksyllä 2020. Kampanjassa selkokirjasankarit tekivät virtuaalisia kouluvierailuita ja lähettivät videoterveisiä. Kampanjassa myös tuotettiin vinkkilista selkokirjoista lapsille ja nuorille.

Lue selkokielinen esite kampanjasta tai tulosta se.

Selkokirjat on tarkoitettu kaikille, joille lukeminen on vaikeaa. Selkokirjoista hyötyvät esimerkiksi ihmiset, joilla on oppimisen tai keskittymisen vaikeuksia, kehitysvamma, kehityksellinen kielihäiriö, ADHD tai joiden äidinkieli ei ole suomi. Selkokielestä on hyötyä myös tottumattomille ja vastahakoisille lukijoille.

Kampanjan järjesti Kehitysvammaliiton Selkokeskus ja rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.

Videoterveisiä selkokirjasankareilta

Kampanjan videoiden tarkoitus on tutustuttaa lapsia ja nuoria selkokirjoihin, jotka voivat tarjota monelle sopivan tasoista luettavaa. Videot sopivat erityisen hyvin oppitunneille, joilla käsitellään lukemista ja herätellään lukuintoa. Esimerkiksi nuorten suosiossa oleva somevaikuttaja Mike Bäck kertoo videolla, miten löysi lukemisen ilon.

Kampanjan videot voi katsoa Selkokeskuksen YouTube-kanavalla. 

Kampanjan videoilla esiintyvät seuraavat henkilöt:

  • somevaikuttaja ja tubettaja Mike Bäck  
  • rap-artisti Mercedes Bentso  
  • kirjailija Salla Simukka
  • kirjailija Jasu Rinneoja 
  • kirjabloggaaja Katherine Reunanen 
  • selkomukauttaja Mirjami Häkkinen 
  • selkokirjojen lukija Mohor Banerjee
  • Selkokeskuksen suunnittelija Ella Airaksinen.

”Kirjat ovat portteja toisiin maailmoihin. Ne ovat avaimia toisten ihmisten ajatuksiin. Kirjojen avulla pääsee oman kokemuspiirin ulkopuolelle ja irti arjesta.”
– Salla Simukka, kirjailija

Virtuaaliset kouluvierailut

Selkokirjasankareiden järjestämillä virtuaalivierailuilla puhuttiin selkokirjoista, innostettiin lukemaan ja vinkattiin hyvää selkoluettavaa. 

Kouluvierailuita järjestivät seuraavat henkilöt:

  • Marja-Leena Tiainen 
  • Enni Mustonen ja Tuija Takala 
  • Satu Leisko  
  • Tapani Bagge  
  • J.S. Meresmaa
  • Maria Turtschaninoff ja Jolin Slotte (vierailun kieli on ruotsi)
  • Laura Ertimo ja Markus Hotakainen
  • Magdalena Hai ja Riikka Tuohimetsä
  • Vuokko Hurme ja Hanna Männikkölahti
  • Jasu Rinneoja.

Esittelyssä selkokirjasankarit

Marja-Leena Tiainen 

Marja-Leena Tiainen on tehnyt pitkän uran kirjailijana, ja hän on kirjoittanut myös nuorille sopivia selkokirjoja. Hänen selkokirjojaan ovat esimerkiksi AateveljetHiekalle jätetyt muistot ja Poika, joka katosi (Avain). Tiaisen kirjat jäävät mieleen vielä pitkäksi aikaa lukemisen jälkeen. Lisää tietoa Tiaisesta esimerkiksi Nuorisokirjailijoiden verkkosivuilla ja koko Tiaisen selkokirjatuotanto Avaimen verkkosivuilla. 

Enni Mustonen ja Tuija Takala 

Tarkkanäköistä historiallista kuvausta kirjoittava Enni Mustonen on tunnettu etenkin suositusta Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjasta. Vuosina 2019–2021 Mustonen on selkokirjatyöryhmän valitsema selkokirjakummi. Mustosen esittely esimerkiksi Otavan verkkosivuilla. Tuija Takala mukauttaa Syrjästäkatsojan tarinoita –sarjan ensimmäisen osan, Paimentytönselkokielelle vuonna 2021. Monipuolinen Takala on palkittu selkokirjailijana Seesam-palkinnolla, ja hänellä on oma Tuijata-blogi, jossa voit tutustua hänen kirjoihinsa. 

Satu Leisko 

Satu Leisko on Seesam-palkinnolla palkittu selkokirjailijaLeisko on kirjoittanut mukaansatempaavan fantasiatrilogian Unohtuneen maan trilogia (Opike)Trilogia soveltuu parhaiten alakoulun ylemmille luokille tai yläkoululaisille. Hieman vanhemmille lukijoille sopivat Suomeen muuttaneiden nuorten ja aikuisten tarinat kirjoissa Tulin Suomeen ja Koti Suomesta (Avain). Syksyllä 2020 ilmestyy ensimmäinen selkokielinen scifi-kirja, Leiskon Avaruuden rajalla (Opike).

Tapani Bagge 

Monipuolinen ja pitkän uran kirjailijana tehnyt Tapani Bagge on kirjoittanut myös selkokirjoja nuorille ja aikuisille. Baggen selkokielisiä nuortenkirjoja ovat Polttava rakkaus ja Jäätävää kyytiä (Avain)Kirjoissa on ensirakkauden huumaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Lue lisää Baggesta esimerkiksi Tammen verkkosivuilta. 

J.S. Meresmaa 

J.S. Meresmaa on tunnettu Mifonki-fantasiasarjasta ja Suomen vaihtoehtohistoriaa kuvaavasta Ursiini-trilogiasta. Meresmaa on mukauttanut Ursiini-trilogian ensimmäisen osan, Naakkamestarin (Reuna), selkokielelle. Nuorille soveltuva kirja tempaa mukaansa ja saa odottamaan jatko-osia. Lisää tietoa Meresmaan blogissa. 

Maria Turtschaninoff ja Jolin Slotte

Maria Turtschaninoffin Punaisen luostarin kronikoita on suosittu fantasiasarjaSarjan ensimmäinen osa Maresi on huomioitu Finlandia Junior –palkinnolla. Ruotsinkielisen Maresin (Lärum) on mukauttanut selkokielelle Jolin Slotte, ja se on käännetty myös selkosuomeksiMyös Turtschaninoffin toinen teos, Helsingin alla (Opike), on mukautettu selkosuomeksiLisää tietoa Turtschaninoffin kotisivullaSlotte on mukauttanut selkokielelle esimerkiksi muumikirjoja ja kirjoittanut omia yleiskielisiä teoksia. Lisää tietoa Marginal rf:n verkkosivuilla. 

Laura Ertimo ja Markus Hotakainen 

Laura Ertimo ja Markus Hotakainen ovat kirjoittaneet yhdessä selkokielisen tietokirjan Maapallo – planeettamme selkokielellä (Opike). Kattava tietokirja avaa konkreettisten esimerkkien ja selkeiden kuvien avulla, millainen planeetta Maa on. Sekä Ertimo että Hotakainen ovat kirjoittaneet myös yleiskielisiä tietokirjoja. Hotakaisen tuotannosta löytyy toinen selkokirjaAvaruus – tähtitaivaan ihmeitä selkokielellä. Lue lisää Ertimon tuotannosta Ertimon kotisivulta  ja Hotakaisen kirjoista Otavan verkkosivuilta  

Magdalena Hai ja Riikka Tuohimetsä 

Magdalena Haikiehtovasta tuotannosta löytyy esimerkiksi fantasiaa, kauhua ja steampunkia. Lue lisää tutustumalla Hain kotisivuun. Riikka Tuohimetsä on mukauttanut selkokielelle lapsille ja nuorille sopivia kirjoja, myös Hain teoksen Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita (Avain). Hain nuorille suunnatussa kauhukirjassa on hyytävää jännitystä, mutta myös huumorin pilkahduksia. Kirjan tarinat käsittelevät esimerkiksi koulukiusaamista, yksinäisyyttä ja erilaisuutta. Tuohimetsän muut selkomukautukset Avaimen ja Opikkeen verkkosivuilla. 

Vuokko Hurme ja Hanna Männikkölahti 

Kirjailija Vuokko Hurme tunnetaan lapsille suunnatuista kirjoista, etenkin lumoavasta Huimaafantasiatrilogiasta. Lue lisää Hurmeen blogistaHanna Männikkölahti on mukauttanut selkokielelle monia teoksia, myös Hurmeen kirjasarjan ensimmäisen osan Kiepauksen (Pieni karhu)Kiepaus johdattelee lukijan maailmaan, joka on kääntynyt ylösalaisin. Tarina pitää lukijan mukanaan kirjan viimeisille sivuille asti. Männikkölahden muihin selkomukautuksiin voi tutustua sivulla www.hannamannikkolahti.com.

Jasu Rinneoja 

Jasu Rinneojan humoristiset kirjat sopivat nuorille aikuisille ja aikuisille. Rinneoja on kirjoittanut selkokielellä kirjat Kauno ja Sutki sekä Kaunon nuoruusvuodet (Reuna). Kirjat saavat lukijan nauramaan ääneen, mutta myös jännittämään päähenkilöiden puolesta. Yleiskielellä Rinneoja on kirjoittanut esimerkiksi dekkareita. Lue lisää Rinneojan kotisivulta. 

Kampanjan logo

Selkokirjasankarit-kampanjan logo            Kampanjan logo läpinäkyvällä taustalla

Lue lisää

Julkaistu: