Selkokeskuksen uutiskirje, kesäkuu 2024 (Viimeisin uutiskirje)

Selkokirjallisuuden valtionavustus jaettu

Selkokirjallisuuden valtionavustukset on nyt jaettu. Hakemuksia tuli tänä vuonna 91, ja avustusta myönnettiin 110 000 euroa yhteensä 48 hakijalle. Avustuksen turvin julkaistaan 29 uutta selkokirjaa, esimerkiksi novellikokoelmia, lasten- ja nuortenkirjallisuutta, tietokirjoja, koskettelukirjoja sekä nykykirjallisuutta.

Olemme todella iloisia siitä, että avustuksen määrä pysyi viime vuosien tasolla, eli siihen ei tullut leikkausta. Avustus on peräisin opetus- ja kulttuuriministeriöstä, ja sen jakaa selkokirjojen tekijöille yhteydessämme toimiva selkokirjatyöryhmä.

Lue lisää (kvl.fi). 


Ensimmäinen tietokirja selkokirjallisuudesta on julkaistu

Ella Airaksisen ja Ari Sainion Sukella selkokirjaan (Opike) tekee tunnetuksi selkokielistä kaunokirjallisuutta, kehittää ohjeiden avulla selkokirjojen kieltä ja vakiinnuttaa selkokirjallisuuden asemaa tasavertaisena muun kirjallisuuden rinnalla.

Teos on suunnattu muun muassa selkokirjojen tekijöille, kustantamoille, opettajille, kirjastohenkilökunnalle, kaikille lukutaitotyötä tekeville, opiskelijoille ja selkokielen tutkijoille.

Lue lisää (opike.fi)


Muutos uutiskirjeen ilmestymiseen

Uutiskirjeemme ilmestyy jatkossa joka toinen kuukausi. Seuraavan kerran uutiskirje ilmestyy elokuussa. Jos tiedät jonkun selkokielestä kiinnostuneen, vinkkaa uutiskirjeen tilaamisesta myös hänelle!

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi (creamailer.fi)


Selkokeskuksen koulutukset syksyllä 2024

Järjestämme kaikille avoimia koulutuksia selkokielen kirjoittamisesta, puhumisesta ja ulkoasusta. Tervetuloa tutustumaan selkokieleen syksyllä!

  • 9.2024 Kirjoita selkokieltä
  • 10.2024 Suunnittele selkojulkaisu
  • 10.2024 Puhu selkokieltä
  • 11.2024 Kirjoita selkokieltä
  • 12.2024 Selkokielen tekstityöpaja

Lisää tietoa ja ilmoittautumisohjeet löydät Tulevat koulutukset -sivulta. Tutustu myös itsenäiseen Kirjoita selkokieltä -verkkokurssiimme.


Kelan selkokieliset etuusesitteet ilmestyneet

Kela julkaisee vuosittain selkokieliset etuusesitteet, jotka on tarkoitettu kaikille. Esitteissä on lyhyesti ja selkeästi tärkeimmät tiedot Kelan etuuksista. Tutustu esitteisiin (kela.fi).

Myönsimme Kelalle tänä vuonna selkotunnuslisenssin. Lisenssin voi saada harkintamme mukaan taho, joka on hankkinut laajasti osaamista selkokielestä ja osoittanut pystyvänsä tuottamaan laadukasta selkomateriaalia itsenäisesti. Lisenssi on voimassa vuoden kerrallaan. Onnea Kelalle lisenssistä!


Tilaa Selkosanomat

Uutisia, kiinnostavia haastatteluita ja ajankohtaisia teemoja meiltä ja maailmalta. Tilaa Selkosanomat itselle, työpaikalle tai lahjaksi! Paperilehti ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa, ja kestotilauksen hinta on 28 euroa.

Tilaa Selkosanomat. 

Selkosanomien paperilehti on kesätauolla ja ilmestyy seuraavan kerran 20.9. Verkkolehden kesätauko on 20.6.–31.7.2024.


Taukoja Selkokeskuksen toiminnoissa kesällä

  • Tekstipalvelut ovat tauolla 29.5.–31.7.
  • Koulutuspalvelut ovat tauolla 10.6.–31.7.
  • Some on tauolla 1.7.–31.7.

Käsittelemme selkotunnushakemuksia seuraavan kerran elokuussa. Silloin pyydämme varautumaan hieman tavallista pidempään käsittelyaikaan, sillä hakemuksia voi olla paljon jonossa. Muista myös tutustua uuteen tunnuksen hakijan tarkistuslistaamme.


Hyvää kesää!

Aurinkoista ja leppoisaa kesää kaikille uutiskirjeemme lukijoille!

Kesälukemiseksi vinkkaamme Selkosanomista seuraavat aiemmin ilmestyneet artikkelit: