Selkokeskuksen uutiskirje, marraskuu 2022 (Viimeisin uutiskirje)

Voiko selkokieltä puhua?

Helsingin yliopistossa tarkistetaan 13.12.2022 Leealaura Leskelän väitöskirja Selkopuhetta! Puhuttu selkokieli kehitysvammaisen henkilön ja ammattilaisen vuorovaikutuksessa. Selkokieltä on tutkittu pääosin kirjoitettuna kielimuotona, joten selkopuheesta tiedetään vasta vähän. Tutkimustuloksia voidaan soveltaa selkovuorovaikutusohjeiden kehittämiseen kehitysvamma-alan ammattilaisten tueksi.

Väitöstilaisuus järjestetään 13.12.2022 klo 13 Helsingin yliopiston Viikin kampuksen Biokeskus 2 -rakennuksessa salissa 2041 (Viikinkaari 5, Helsinki).


Vantaan Sanomat julkaisee selkokielistä paikallislehteä

Vantaan Sanomat on alkanut julkaista selkokielistä paikallislehteä Selkovantaalaista. Jokainen vantaalainen saa lehden maksutta kotiinsa loppuvuoden ajan kerran kuukaudessa. Selkovantaalainen on ensimmäinen paikallisuutisia selkokielellä julkaiseva media.

Selkovantaalaisen ensimmäiseen numeroon voi tutustua Vantaan Sanomien näköislehdessä.


#Saavuta2022-tapahtumassa työpaja selkokielestä

#Saavuta2022-tapahtuma järjestetään tiistaina 15.11. verkossa ja Iiris-keskuksessa Helsingissä. Tänä vuonna tapahtuman keskiössä on verkkokauppojen saavutettavuus.

Selkokeskuksen työpaja Selkokieli verkossa viesti perille tehokkaasti kaikille järjestetään paikan päällä Iiris-keskuksessa klo 12 alkaen. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan Eficode-verkkosivustolla.


Podcasteissa puhutaan selkokirjallisuudesta

Asiantuntijamme Ella Airaksinen vieraili Lukupuhetta-podcastissa perkaamassa vuoden selkokirjasatoa. Jakso on nyt kuunneltavissa SoundCloudissa.

Selkokirjailija ja suomen opettaja Hanna Männikkölahti kertoo Random Finnish Lesson -podcastissaan esimerkiksi uusimmista selkokirjoistaan. Podcastia voi kuunnella Spotifyssa.


Opike teetti kyselyn selkokielisten äänikirjojen tarpeesta

Oppimateriaalikeskus Opike toteutti kaikille avoimen verkkokyselyn loppuvuodesta 2021. Lähes jokainen 60 vastaajasta oli sitä mieltä, että selkokielisille äänikirjoille on tarvetta.

Tutustu kyselyn tuloksiin Opikkeen verkkosivulla.


Selkosanomien vuoden kuudes numero on ilmestynyt

Selkosanomien uusimmasta numerosta voit lukea selkokielellä esimerkiksi ajankohtaisista uutisista, ahdistuksesta ja opettaja ja selkokirjailija Anu-Mari Salosta.

Lue Selkosanomia ilmaiseksi verkossa osoitteessa selkosanomat.fi tai tilaa lehti suoraan kotiovellesi. Lehden seuraava numero ilmestyy perjantaina 18.11.


Selkokeskuksen koulutukset vuonna 2022

Vuoden viimeisessä koulutuksessamme syvennetään selkokirjoittamisen taitoa.

  • 30.11.2022 Selkokielen tekstityöpaja

Muista myös Kirjoita selkokieltä -verkkokurssi! Verkkokurssin voit suorittaa koska tahansa omien aikataulujesi mukaan. Lue lisää koulutuksista ja verkkokurssista ja ilmoittaudu mukaan Tulevat koulutukset -sivulla.


Tekstejä ja tapahtumia

  • 29.11. klo 10–11 Selkeästi meille -hankkeen verkkokoulutus Helpot ja havainnollistavat vinkit selkeämpään verkkoviestintään. Ilmoittautuminen hankkeen verkkosivulla.
  • 29.11. klo 18–20.30 runoilija Sanni Purhosen ja selkokielen tutkija Idastiina Valtasalmen etäluento Puhtaan kuvan runoja selkokielellä. Ilmoittautuminen Nurmijärven Opiston verkkosivulla.
  • 2.12. klo 13–15 NVL:n perustaitoverkoston webinaari Vahvista ohjausosaamistasi kielitietoisemmaksi. Ilmoittautuminen NVL:n verkkosivulla.
  • Emmi Itärannan kirjoittama ja Riikka Tuohimetsän selkomukauttama Teemestarin kirja on vapaasti luettavissa Avain-kustantamon verkkosivulla 14.11.–20.11.
  • Asiantuntijamme Ella Airaksisen artikkeli Selkokieli kirkastuu uudistetussa mittarissa Ketjun verkkolehdessä
  • Filosofian tohtori Silvana Deilenin artikkeli An Example of an Eye-tracking Study in Easy Language Research (and Some Remarks on the Challenges) Klaara-verkoston blogissa
  • Ketju-lehden artikkeli Vantaalaiset saavat nyt uutisensa myös selkokielellä Ketjun verkkolehdessä
  • Sivupiirin selkokirjavinkit lapsille Kirjasampo.fi-verkkosivulla

Uudet selkokirjat

Kaikki selkokirjat koottuna selkokirjatietokannassa.