Selkokeskuksen uutiskirje, huhtikuu 2023

Lukuiloa selkokirjallisuuden lukupiiristä

Hyvää Lukuviikkoa! Tänä vuonna Lukuviikolla 17.–23.4. juhlistetaan lukemisen monia muotoja. Me Selkokeskuksessa puolustamme jokaisen oikeutta lukemiseen ja julkaisemme Lukuviikon kunniaksi Lukuiloa kaikille lukijoille -hankkeessamme tuotetun oppaan, josta löydät vinkkejä ja ideoita selkokirjallisuuden lukupiirin toteuttamiseen. Selkolukupiirin tarkoituksena on tarjota myös heikosti lukeville mahdollisuus innostua lukemisesta ja nauttia kirjallisuudesta.

Lue lisää Selkokirjallisuuden lukupiiri -sivulla.


Virittäjän selkokielen tutkimuksen teemanumero on ilmestynyt

Virittäjä julkaisi maaliskuussa selkokielen tutkimuksen teemanumeron, jonka kirjoituksissa käsitellään selkokielen tutkimusta kiinnostavista ja ajankohtaisista näkökulmista. Lehti on tilaajien luettavissa Virittäjän verkkosivulla.

Virittäjä on suomen kielen ja sen opetuksen tutkimusta esittelevä tieteellinen aikakauslehti.


Papunetin uudistetut saavutettavuussivut on avattu

Papunetin uudistetuilta saavutettavuussivuilta löydät monipuolisesti tietoa saavutettavuuden eri osa-alueista kuten selkokielestä ja sisällön ymmärrettävyydestä. Lue lisää Papunetin saavutettavuussivuilla.


Selkokeskuksen koulutukset vuonna 2023

Kevään koulutuksissa syvennetään selkokirjoittamisen taitoa ja perehdytään selkokirjan kirjoittamiseen.

  • 16.5.2023 Selkokielen tekstityöpaja
  • 30.5. ja 6.6.2023 Selkokielen jatkokurssi
  • 7.6. ja 14.6.2023 Selkokirjaa kirjoittamaan

Muista myös Kirjoita selkokieltä -verkkokurssi! Verkkokurssin voit suorittaa koska tahansa omien aikataulujesi mukaan. Lue lisää koulutuksista ja verkkokurssista ja ilmoittaudu mukaan Tulevat koulutukset -sivulla.


Tapahtumia ja tekstejä

  • Kotikielen seuran selkokielen tutkimuksen teemailta torstaina 20.4. klo 16.15–19.45. Tapahtumaa voi seurata etänä tai paikan päällä Tieteiden talossa Helsingissä. Lisätietoa Kotikielen seuran sivulla.
  • Vates-säätiön Tuokio tutkimuksesta -tapahtuma maanantaina 24.4. klo 9–10.30 Teamsissa, aiheena mm. puhuttu selkokieli. Lisätiedot ja ilmoittautuminen 20.4. mennessä Vatesin verkkosivulla.
  • Kansainvälisen selkokielen päivän seminaari maanantaina 29.5. klo 13–15. Tapahtumaa voi seurata ainoastaan etänä. Lisätietoa Klaara-verkoston sivulla.
  • Terhi Ainiala ja Ulla Vanhatalo ehdottavat selkokielen asiantuntijoiden koulutuksen käynnistämistä mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.
  • Ulla Kärki pohtii selkokielisen materiaalin tarvetta mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.
  • Péter László Horváth ja Lili Ladányi kertovat Unkarin selkokentän kuulumisia Klaara-verkoston blogissa.
  • Miina Kakko tarkastelee selkokielisen kaunokirjallisuuden mahdollisuuksia S2-opetuksessa Kieliverkoston verkkolehdessä.

Uudet selkojulkaisut

Tutustu sähköisiin selkojulkaisuihin Selkojulkaisut-sivulla.