Selkokeskuksen uutiskirje, maaliskuu 2024

Kirjan arvonlisäveroa ei saa nostaa

Selkokeskus kannattaa Pelastetaan lukutaito -kansalaisaloitetta, jonka mukaan kirjan arvonlisäveroa ei saa nostaa 10 prosentista 14 prosenttiin, kuten hallitusohjelmassa ehdotetaan. Arvonlisäveron nostaminen vaikuttaisi myös selkokirjojen hintoihin ja vaikeuttaisi niiden hankkimista entisestään.

Jos kannatat aloitetta, käy allekirjoittamassa se kansalaisaloite.fi-sivulla.


Selkokeskuksen koulutukset keväällä

Järjestämme kaikille avoimia koulutuksia selkokirjoittamisesta, -puheesta ja -taitosta. Tervetuloa tutustumaan selkokieleen tai syventämään osaamistasi!

 • 10.4.2024 Kirjoita selkokieltä
 • 16.4.2024 Puhu selkokieltä
 • 7.5.2024 Selkokielen tekstityöpaja
 • 21.5. ja 4.6.2024 Selkokielen jatkokurssi
 • 27.5.2024 Perustietoa selkokielestä -tietoisku
 • 30.5. ja 13.6.2024 Selkokirjaa kirjoittamaan

Lisää tietoa ja ilmoittautumisohjeet löydät Tulevat koulutukset -sivulta. Tutustu myös itsenäiseen Kirjoita selkokieltä -verkkokurssiimme.


Työpaja selkokielestä ja vallankäytöstä

Kielellinen saavutettavuus ja hyvinvointi on teemana International Days of Linguistic Accessibility 2024 -seminaarissa, joka järjestetään 16.–17.5.2024 Helsingissä. Seminaarin toisena päivänä Selkokeskuksen Leealaura Leskelä ja Anni Reilä järjestävät työpajan Selkokieli ja vallankäyttö.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen seminaarin verkkosivulla.


Lukuviikko 2024

Lukukeskuksen järjestämää Lukuviikkoa vietetään 22.–28.4.2024. Viikko tarjoaa näkökulmia kirjallisuuteen ja lukemiseen sekä innostaa kaikenikäiset kirjojen pariin. Tänä vuonna Lukuviikon teemana on kohtaaminen. Viikko tulee näkymään myös Selkokeskuksen viestintäkanavissa.


Tapahtumia ja tekstejä

 • Ensimmäisen Klara-selkokirjapalkinnon voittaja ja lukijasuosikki julkistetaan Porvoon pääkirjastossa tiistaina 19.3.2024 klo 10. Tapahtuma on maksuton, ja sitä voi seurata myös Porvoon kirjaston Facebookin livelähetyksessä. Lisää tietoa palkinnosta on kirjastot.fi-sivulla.
 • Papunet järjestää Teamsissä maksuttoman tietoiskun kognitiivisesta saavutettavuudesta torstaina 23.5.2024 klo 14–15. Lisää tietoa ja ilmoittautuminen Kehitysvammaliiton koulutuskalenterissa.
 • Tuija Takalan blogikirjoitus Kalevalan päivänä kolme selkokirjaa: Ota minut nyt & Kauno etsii töitä & Valon pilkahduksia (tuijata.com)
 • Artikkeli Selkokieli madaltaa maahanmuuttajien ja kehitysvammaisten kynnystä tarttua kirjaan – ostotuen lakkautus uhkaa kuitenkin heikentää selkokirjojen saatavuutta (Maaseudun Tulevaisuus)

Uudet selkokirjat

 • Mervi Heikkilä: Leimu lohikäärmeen taikakauppa (Haamu Kustannus, holvi.com)
 • Anu-Mari Salo: Mini ja uusi koulu -verkkokirja (Opike)
 • Anu-Mari Salo: Mini muissa maailmoissa -verkkokirja (Opike)

Uusimmat selkokirjat eri kustantajilta löydät selkokirjaesitteestä. Tilaa esite ilmaiseksi kotiin tai työpaikalle tällä Webropol-lomakkeella.

Kaikki selkokirjat ovat selkokirjatietokannassa.


Tilaa Selkosanomat

Uutisia, kiinnostavia haastatteluita ja ajankohtaisia teemoja meiltä ja maailmalta. Tilaa Selkosanomat itsellesi, työpaikalle tai lahjaksi! Tilaamalla myös mahdollistat Selkosanomien tekemistä ja Selkokeskuksen toimintaa.

Tilaa Selkosanomat.

Selkosanomien verkkolehti on osoitteessa selkosanomat.fi.