Selkokeskuksen uutiskirje, syyskuu 2023

Selkokeskus Helsingin kirjamessuilla

Selkokeskus on taas mukana Helsingin kirjamessuilla 26.–29.10. Tervetuloa osastollemme 6n18 seuraamaan kiinnostavaa ohjelmaa selkokirjallisuudesta: tapaamaan kirjailijoita ja seuraamaan tietovisoja ja haastatteluita.

Selkokeskus jakaa kirjamessuilla myös selkokirjallisuuden Seesam-palkinnon henkilölle tai taholle, joka on edistänyt selkokirjallisuutta.

Lisäksi juhlimme selkokirjakummi Merete Mazzarellan Den violetta timmen -kirjan mukautusten ilmestymistä selkosuomeksi ja -ruotsiksi. Pysy kuulolla! Tarkempaa tietoa ohjelmasta tulee Selkokeskuksen sivuille.


Selkokielen kolmas kansainvälinen tutkimuskonferessi Portugalin Leiriassa

Kolmas kansainvälinen selkokielen tutkimuksen Klaara-konferenssi järjestettiin Portugalissa Leiriassa 3.–7.7.2023. Konferenssin järjestivät yhteistyössä Leirian Kasvatus- ja yhteiskuntatieteiden ammattikorkeakoulu ja Fenacerci-järjestö.

Konferenssi kokosi yhteen viitisenkymmentä selkokielen tutkijaa ja käytännön toimijaa. Ohjelmaan kuului myös uuden ELIN-verkoston (Easy Language International Network) esittäytyminen. Lisätietoa seminaarin puheenvuoroista on konferenssin verkkosivuilla.


Selkokielen koulutuksia syksyllä

Selkokeskus järjestää syksyn aikana useita selkokielen etäkoulutuksia. Koulutusten aiheina ovat selkokirjoittaminen, selkopuhe sekä selkojulkaisujen suunnittelu ja ulkoasu. Tutustu tuleviin koulutuksiimme Selkokeskuksen sivuilla.

Selkokeskus ja Oppimateriaalikeskus Opike järjestävät syksyllä kaksi maksutonta koulutusta selkokielestä. Opetushallituksen tukema täydennyskoulutus on suunnattu perusopetuksen, lukion, ammatillisen opetuksen ja vapaan sivistystyön henkilöstölle. Ehdit vielä ilmoittautua Selkokirjoittamisen työpajaan, viimeinen ilmoittautumispäivä on 13.10.2023. Selkokirjoittamisen työpaja opettajalle (2 op.) löytyy Kehitysvammaliiton sivuilta koulutuskalenterista.

 


Uusia selkokielisiä julkaisuja ja videoita

Suomen Partiolaiset ry on julkaissut verkkosivuillaan selkokielisen tiivistelmän toiminnastaan. 

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on julkaissut koulurauhan julistuksen myös selkokielellä. Koulurauhaan liittyviä tekstejä voi hyödyntää koulun tilaisuuksissa tai ne voi vaikka tulostaa koulun seinälle. Selkokielinen koulurauhan julistus löytyy PDF-tiedostona MLL:n sivuilta.

Politiikasta-tiedeverkkolehti julkaisee nyt myös selkokielisiä artikkeleja. Ensimmäinen selkokielinen artikkeli Mitä politiikka on? julkaistiin syyskuun alussa. Kaikki selkokieliset artikkelit löytyvät tulevaisuudessa Politikasta-verkkolehden sivuilta osoitteesta: Politiikasta selkokielellä arkistot – Politiikasta.

Nääsville ry:n Tuutorin tuella -hanke on julkaissut uusia selkokielisiä liikuntavideoita senioreille. Harjoitukset tukevat toimintakyvyn säilymistä ja selviytymistä arjen askareista mahdollisimman itsenäisesti. Videot löytyvät Youtubesta osoitteella: lyhin.fi/kuntok1.


Megatrendikortit selkokielellä

Sitra on julkaissut nyt ensimmäistä kertaa selkokieliset megatrendikortit. Megatrendikortteja on julkaistu vuodesta 2017 lähtien. Megatrendit ovat muutoksia ja ilmiöitä, jotka tapahtuvat kaikkialla maailmassa nyt ja tulevaisuudessa. Selkokieliset megatrendikortit löytyvät Sitran sivuilta.


Ajankohtaista Selkosanomissa

Selkokielinen ajankohtaislehti Selkosanomat ilmestyy syksyllä neljä kertaa painettuna. Selkosanomista luet tärkeimmät uutiset helposti ja ymmärrettävästi. Syksyllä lehden teemoja ovat maatalous, puolustusliitto Nato ja ilmastokysymykset. Vuoden viimeisessä numerossa keskitytään Suomen tuleviin presidentinvaaleihin. Tilaa palkittu Selkosanomat edullisesti (26 e / 8 numeroa) tilauslomakkeella Selkosanomien sivuilla: Tilaa Selkosanomat – Selkosanomat.

Muistathan myös verkkolehtemme osoitteessa selkosanomat.fi. Selkosanomien verkkolehti on maksuton ja sopii kaikille!