Selkokeskuksen uutiskirje, elokuu 2022

Älä unohda selkokirjaa -seminaarissa keskustellaan selkokirjallisuudesta

Selkokeskuksen Älä unohda selkokirjaa -seminaari järjestetään keskiviikkona 28.9. kello 15–17. Maksutonta seminaaria voi seurata paikan päällä Helsingin keskustakirjasto Oodissa tai etänä virtuaalisella tapahtuma-alustalla.

Seminaarissa pureudutaan selkokirjallisuuteen eri näkökulmista ja kannustetaan selkokirjojen julkaisemiseen ja hyödyntämiseen esimerkiksi opetuksessa. Tutustu ohjelmaan Älä unohda selkokirjaa -seminaari 28.9.2022 -sivulla. Tervetuloa mukaan!


Infotilaisuus uusille selkokirjojen kustantajille maanantaina 5.9.2022

Onko kustantamonne kiinnostunut julkaisemaan selkokirjoja? Selkokirjojen kustantamisesta keskustellaan maanantaina 5.9. klo 13.30–15, kun järjestämme infotilaisuuden uusille selkokirjojen kustantajille. Tilaisuudessa kuulet esimerkiksi, kenelle selkokirjat sopivat ja ketkä voivat hakea selkokirjallisuuden valtionavustusta.

Tilaisuus järjestetään verkossa. Ilmoittautumisohjeet ja tilaisuuden ohjelman löydät Infotilaisuus uusille selkokirjojen kustantajille -sivulta.


Ilo-kirjoituskilpailuun voi osallistua 14.8. saakka

Selkokeskus ja Opike juhlistavat Kehitysvammaliiton 70-vuotisjuhlavuotta Ilo-kirjoituskilpailulla. Kilpailuun voi osallistua kuka tahansa selkokielisellä novellilla, jonka aiheena on ilo. Osallistua voi sunnuntaihin 14.8. saakka.

Kirjoituskilpailun voittaja palkitaan 500 eurolla ja 10 muuta novellia 200 eurolla. Lisäksi Opike julkaisee voittajateksteistä selkokielisen novellikokoelman. Kilpailun voittaja julkistetaan Älä unohda selkokirjaa -seminaarissa keskiviikkona 28.9. Lue lisää Ilo-kirjoituskilpailu-sivulta.


Klaara-verkostosta vinkkejä selkokielen tutkijoille

Miten selkokieltä voidaan tutkia? Mitä täytyy huomioida, kun tutkimuksessa on mukana selkokieltä tarvitsevia ihmisiä? Klaara-verkosto on koonnut verkkosivulleen vinkkejä selkokielen tutkijoille ja opinnäytteiden tekijöille. Listaan kannattaa tutustua myös, jos ohjaat opinnäytettä selkokielestä.

Katso vinkit Klaara-verkoston verkkosivulta.


Selkosanomat julkaisee ajankohtaisia uutisia selkokielellä

Selkosanomista löydät ajankohtaisia uutisia niin Suomesta kuin maailmaltakin. Lue Selkosanomia ilmaiseksi verkossa tai tilaa lehti suoraan kotiovellesi.

Lehden seuraava numero ilmestyy perjantaina 23.9. Lue lisää Selkosanomien verkkosivulta.


Selkokeskuksen koulutukset vuonna 2022

Syksyn koulutuksissa tutustutaan puhutun ja kirjoitetun selkokielen perusteisiin ja suunnitellaan selkojulkaisua. Tekstityöpajassa syvennetään selkokirjoittamisen taitoa.

  • 7.9.2022 Kirjoita selkokieltä!
  • 6.10.2022 Suunnittele selkojulkaisu
  • 13.10.2022 Puhu selkokieltä
  • 3.11.2022 Kirjoita selkokieltä!
  • 30.11.2022 Selkokielen tekstityöpaja

Muista myös Kirjoita selkokieltä -verkkokurssi! Verkkokurssin voit suorittaa koska tahansa omien aikataulujesi mukaan. Lue lisää koulutuksista ja verkkokurssista ja ilmoittaudu mukaan Tulevat koulutukset -sivulla.


Tapahtumia ja tekstejä

  • Dosentti Ulla Vanhatalon kirjoitus Voiko masennusta seuloa selkokielellä? Klaara-verkoston blogissa
  • Selkokirjailija ja suomen opettaja Tuija Takalan blogikirjoitus Sormus – romaanini taustoista ja selkokirjallisuudesta Tuijata-blogissa
  • Helsinki puhuu -tapahtumassa keskustellaan selkokirjallisuudesta keskiviikkona 24.8. klo 12.30–13.15. Mukana keskustelemassa ovat asiantuntijamme Ella Airaksinen, selkokirjailija ja s2-opettaja Satu Leisko, muusikko ja kulttuurituottaja Carly Markkanen sekä Celian suunnittelija Marjo Kauttonen. Tapahtumaa voi seurata Helsingissä Espan lavalla ja verkossa Helsinki-kanavalla. Lue lisää Espan lavan verkkosivulta.

Uudet selkokirjat

Kaikki selkokirjat koottuna selkokirjatietokannassa.