Selkokeskuksen uutiskirje, huhtikuu 2021

Selkokeskus on mukana Lukuviikolla!

Valtakunnallista lukutaidon teemaviikkoa vietetään 5.–11.4. Tänä vuonna Lukuviikon teemana on Lukutaito on kansalaistaito. Selkokeskus osallistuu Lukuviikkoon vinkkaamalla selkokirjoja, niihin liittyviä tehtäviä sekä jakamalla kirjoituksen lukutaidon parantamisesta selkokielen avulla. Lue lisää Lukuviikko 2021 -sivulta.


Vuoden selväsanainen -kilpailu päättyy pian!

Käy antamassa oma ehdotuksesi Vuoden selväsanaiseksi 16.4. mennessä. Voit ehdottaa Vuoden selväsanaiseksi ihmistä tai tahoa, joka on edistänyt selkokielistä tiedonsaantia tai kulttuuria ja jonka toiminnan ansiosta selkokieltä tarvitsevien ihmisten on helpompi toimia yhteiskunnassa. Lisätietoja ja lomake ehdokkaan ilmoittamiseen Vuoden selväsanainen -sivulla.


Selkokielen päivää juhlitaan Euroopan selkokielet -yleisötapahtumassa 28.5.

Kansainvälistä selkokielen päivää vietetään jälleen 28.5. Tänä vuonna selkokielen päivää juhlistetaan Euroopan selkokielet -yleisötapahtumassa Helsingin yliopiston Tiedekulman kanavalla klo 13–15. Yleisötapahtumassa kuullaan kiinnostavia puheenvuoroja selkokielestä meiltä ja maailmalta sekä kenestä kruunataan Vuoden selväsanainen 2021. Lisätietoja tapahtumasta Klaara-verkoston verkkosivuilla.


Selkokeskuksen koulutukset vuonna 2021

Keväällä on tarjolla selkokirjoittamisen perusteisiin keskittyviä koulutuksia, mutta myös jatkokoulutusta. Uutena tietotekstien ja selkokirjojen tekijöille tarkoitetut kaksipäiväiset kurssit!

  • 6.5.2021 Selkokielen tekstityöpaja
  • 20.5.2021 Kirjoita selkokieltä
  • 8.6. ja 10.6.2021 Selkokielen jatkokurssi
  • 15.6. ja 17.6.2021 Selkokirjaa kirjoittamaan

Lisää tietoa ja ilmoittautumisohjeet Tulevat koulutukset -sivulla.


Tapahtumia ja tekstejä

  • Suunnittelijamme Ella Airaksinen palkittiin Kotikielen Seuran vuosikokouksessa A. Saarimaan rahaston artikkelipalkinnolla Kielikellon (04/2020) artikkelistaan Kohti kohteliasta selkokieltä
  • Kielitieteen päivät etäkonferenssina Tampereen yliopistossa 5.–7.5.2021. Konferenssissa Klaara-työpaja, jossa esitellään selkokielen tutkimusta ja selkokielelle mukauttamisen käytäntöjä. Mukana myös kehittämispäällikkömme Leealaura Leskelä sekä suunnittelijamme Ella Airaksinen. Lisätietoja Tampereen yliopiston verkkosivuilta.
  • Suunnittelijamme Ari Sainion kirjoitus Puhuuko pääministeri selkokieltä? Ketju-lehdessä
  • Suunnittelijamme Jenni Stoltin kirjoitus Helmet-lukuhaasteen voi suorittaa myös selkokielellä! Ketju-lehdessä
  • Tytti Suojasen kirjoitus Potilasohjeiden selkoistaminen opiskelijaprojektina Klaara-verkoston blogissa

Uudet selkokirjat

Kaikki selkokirjat koottuna selkokirjatietokannassa.


Uudet selkojulkaisut