Selkokeskuksen uutiskirje, huhtikuu 2022

Opi selkokieltä verkkokurssilla

Uudella verkkokurssillamme pääset tutustumaan selkokielen perusteisiin omaan tahtiisi. Kurssin jälkeen tiedät, mitä on selkokieli, keille se on suunnattu ja miten voit itse kirjoittaa selkokielistä tekstiä.

Kurssi kestää noin yhden työpäivän, ja voit suorittaa sen osissa kymmenen viikon sisällä. Kurssin hinta on Kehitysvammaliiton ja selkokielen neuvottelukunnan jäsenille 145 € ja muille 160 €.

Lue lisää verkkokurssista Selkokielen verkkokurssi -sivulta.


Iloa kirjoituskilpailusta!

Selkokeskus ja Opike julistavat kaikille avoimen Ilo-kirjoituskilpailun Kehitysvammaliiton 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kilpailuun voi osallistua selkokielisellä novellilla, jonka aiheena on ilo.

Kirjoituskilpailun voittaja palkitaan 500 eurolla ja 10 muuta novellia 200 eurolla. Lisäksi Opike julkaisee voittajateksteistä selkokielisen novellikokoelman.

Lue lisää kirjoituskilpailusta Ilo-kirjoituskilpailu-sivulta.


Selkosanomilla voitokas kevät

Selkosanomat on voittanut kaksi palkintoa uudistuksesta, joka valmistui syksyllä 2021. Lehti oli ehdolla Helsingin Seudun Journalistien sekä Aikakausmedian kilpailuissa, ja voitti molemmat kilpailut omassa sarjassaan.

Selkosanomien ja sisarlehti Lätta bladetin uudistus toteutettiin yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Papunet-verkkopalvelun kanssa.

Lue uutinen palkinnoista Selkosanomien verkkolehdestä.

Kuva: Aikakausmedia. Kuvassa ovat toimittaja Betty Marschan (Lätta bladet), lehtien päätoimittaja Petri Kiuttu, lehtori Tuomas Aatola (Metropolia), asiantuntija ja toimittaja Kaisa Kaatra (Selkosanomat) sekä Metropolian opiskelijat Tea Sirén ja Iida-Sofia Vuori.


Selkokielistä tietoa Ukrainan sodasta

Ukrainan sota järkyttää meitä kaikkia, ja kriisitilanteissa tarvitaan selkokielistä viestintää. Selkokielistä tietoa Ukrainan sodasta -sivulle on koottu selkokielistä tietoa sodasta. Sivulla kerrotaan esimerkiksi, mistä löytää selkokielistä uutisointia aiheesta sekä mistä etsiä apua huoleen ja ahdistukseen.


Selkokeskuksen koulutukset vuonna 2022

Tänä keväänä tutustutaan kirjoitetun selkokielen perusteisiin. Touko–kesäkuussa kirjoitetaan selkokirjaa ja syvennetään selko-osaamista.

  • 27.4.2022 Kirjoita selkokieltä!
  • 5.5.2022 Selkokielen tekstityöpaja
  • 13.5. ja 20.5.2022 Selkokielen jatkokurssi
  • 3.6. ja 10.6.2022 Selkokirjaa kirjoittamaan

Lisätiedot ja ilmoittautuminen Tulevat koulutukset -sivulla.


Tapahtumia ja tekstejä

  • Selkokielen päivän yleisöseminaari Selkokielen koulutus – kenelle, miten ja millä rahalla? maanantaina 30.5. klo 13–15 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa ja Tiedekulman kanavalla. Lisätietoa ja alustava ohjelma Klaara-verkoston sivulla.
  • Suunnittelijamme Jenni Stoltin kirjoitus Selkouutisten ymmärrettävyyden jäljillä Klaara-blogissa
  • Kirja-arvostelu Maija Karalan selkokirjasta Dinosaurusten aika selkokielellä Kirjavinkit-verkkosivulla
  • Kirja-arvostelu Marja-Leena Tiaisen selkokirjasta Musta enkeli Lastenkirjahylly-blogissa