Selkokeskuksen uutiskirje, joulukuu 2021

Tilaa selkokielinen esite aluevaaleista

Selkokielisessä esitteessä kerrotaan lyhyesti aluevaaleista, kuka saa äänestää vaaleissa ja miten vaaleissa äänestetään. Esitteessä kerrotaan myös, miten äänestät turvallisesti koronatilanteessa.

Vaaliesitteet on julkaissut oikeusministeriö yhteistyössä Selkokeskuksen ja LL-Centerin kanssa. Voit tilata esitteen itsellesi tällä Webropol-lomakkeella. Tilaa esite viimeistään tiistaina 7.12.

Lisää tietoa aluevaaleista selkokielellä löydät Aluevaalit 2022 selkokielellä -sivulta.


Selkokirjallisuuden valtionavustusta voi hakea 31.12. alkaen

Vuoden 2022 selkokirjallisuuden valtionavustus on jälleen haettavissa 31.12.–31.1. Avustusta voivat saada selkokirjojen kirjoittajat, kuvittajat, kustantajat ja koskettelukirjojen tekijät.

Tutustu hakuohjeisiin Selkokirjallisuuden valtionavustus -sivulla.


Selkokielinen Helmet-haaste tulee taas!

Pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-lukuhaaste julkaistaan selkokielellä myös ensi vuodelle. Lisäksi jaamme haastekohtiin sopivia selkokirjavinkkejä verkkosivuillamme sekä sosiaalisen median kanavissamme.

Uusi lukuhaaste julkaistaan keskiviikkona 29.12. Tutustu vuoden 2021 haasteeseen Selkokielinen Helmet-lukuhaaste 2021 -sivulla.


Uusi selkokirjaesite ilmestyy pian

Selkokirjaesitteessä esitellään kattavasti vuoden 2021 selkokirjoja eri kustantajilta. Voit tilata esitteen ilmaiseksi kotiin tai työpaikalle tällä Webropol-lomakkeella.


Kaipaatko tehtäviä selkokirjoihin?

Moniin selkokirjoihin on olemassa tehtäviä, joita voi käyttää lukemisen apuna. Tehtäviä selkokirjoihin -sivulta löydät nyt tehtäviä suomen- ja ruotsinkielisiin lasten, nuorten ja aikuisten selkokirjoihin sekä tietokirjoihin. Tehtävät sopivat hyvin esimerkiksi opetukseen.


Selkokeskuksen koulutukset vuonna 2022

Alkuvuoden koulutuksissa tutustutaan puhutun ja kirjoitetun selkokielen perusteisiin. Kesäkuussa kirjoitetaan selkokirjaa ja syvennetään selko-osaamista.

 • 16.3.2022 Kirjoita selkokieltä!
 • 29.3.2022 Suunnittele selkojulkaisu
 • 31.3.2022 Puhu selkokieltä
 • 27.4.2022 Kirjoita selkokieltä!
 • 5.5.2022 Selkokielen tekstityöpaja
 • 13.5. ja 20.5.2022 Selkokielen jatkokurssi
 • 3.6. ja 10.6.2022 Selkokirjaa kirjoittamaan

Lisätiedot ja ilmoittautuminen Kehitysvammaliiton koulutuskalenterissa.


Tapahtumia ja tekstejä

 • Uusi kansalliskielistrategia on julkaistu, ja selkokieli on siinä vahvasti mukana. Strategiaan voi tutustua valtioneuvoston verkkosivulla.
 • Kehittämispäällikkömme Henna Kara vieraili Ylen Ykkösaamussa tiistaina 30.11. puhumassa selkokielisestä vaalitiedotuksesta. Karan haastattelun voi kuunnella Yle Areenasta. Haastattelu löytyy Omikron puhuttaa meillä ja maailmalla -otsikon takaa kohdasta 1:00:20.
 • Suunnittelijamme Suvi Korhosen artikkeli Selkokielinen media turvaa yhdenvertaisuutta Mediataitoviikon verkkosivulla.
 • Kirjailija Mervi Heikkilän haastattelu Maaseudun tulevaisuuden verkkolehdessä.
 • Toimittaja Riikka Suomisen artikkeli Kansalainen ei ymmärrä uudesta ilmastolaista mitään, sillä lakiluonnoksen kieli on järjettömän raskasta Apu-lehden verkkosivulla.

Uusia selkokirjoja

Kaikki selkokirjat koottuna selkokirjatietokannassa.


Uusia selkojulkaisuja