Selkokeskuksen uutiskirje, kesäkuu 2022

Uudessa teoriakirjassa avataan ovi selkokieleen

Ari Sainion uutuuskirja Avaimet selkokieleen (Opike 2022) on käytännönläheinen teoriakirja niin edistyneille kuin aloittelevillekin selkokirjoittajille. Kirjassa yleis- ja selkokielisten tekstien eroja avataan todellisten esimerkkien kautta. Vertailu havainnollistaa, millaisia ohjeita selkokirjoittajan täytyy tuntea ja millaisia päätöksiä tehdä. Lue lisää tiedotteesta Kehitysvammaliiton verkkosivulta.

Osta kirja omaksesi Opikkeen verkkokaupasta.


Syyskuussa keskustellaan selkokirjallisuudesta

Selkokeskus järjestää Älä unohda selkokirjaa -seminaarin keskiviikkona 28.9. kello 15–17. Maksutonta seminaaria voi seurata paikan päällä Helsingin keskustakirjasto Oodissa tai etänä virtuaalisella tapahtuma-alustalla.

Seminaarissa pureudutaan selkokirjallisuuteen eri näkökulmista ja kannustetaan selkokirjojen julkaisemiseen ja hyödyntämiseen esimerkiksi opetuksessa. Lisäksi seminaarissa esitellään uutta Lukuiloa kaikille lukijoille -hanketta sekä julkistetaan Ilo-kirjoituskilpailun voittaja. Lisätietoa tulossa pian!


Selvitys selkokielen opetuksen ja koulutuksen tilanteesta on julkaistu

Klaara-verkosto ja Savonia-ammattikorkeakoulu tekivät syksyllä 2021 selvityksen, joka hahmottaa selkokielen opettamisen ja kouluttamisen nykytilannetta ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Selvitys on nyt julkaistu ja luettavissa Klaara-verkoston verkkosivulla (pdf).


Iloa kirjoituskilpailusta!

Selkokeskus ja Opike julistavat kaikille avoimen Ilo-kirjoituskilpailun Kehitysvammaliiton 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kilpailuun voi osallistua 14.8.2022 saakka selkokielisellä novellilla, jonka aiheena on ilo.

Kirjoituskilpailun voittaja palkitaan 500 eurolla ja 10 muuta novellia 200 eurolla. Lisäksi Opike julkaisee voittajateksteistä selkokielisen novellikokoelman.

Lue lisää kirjoituskilpailusta Ilo-kirjoituskilpailu-sivulta.


Selkokeskuksen koulutukset vuonna 2022

Syksyn koulutuksissa tutustutaan puhutun ja kirjoitetun selkokielen perusteisiin ja suunnitellaan selkojulkaisua. Tekstityöpajassa syvennetään selkokirjoittamisen taitoa.

 • 7.9.2022 Kirjoita selkokieltä!
 • 6.10.2022 Suunnittele selkojulkaisu
 • 13.10.2022 Puhu selkokieltä
 • 3.11.2022 Kirjoita selkokieltä!
 • 30.11.2022 Selkokielen tekstityöpaja

Muista myös Kirjoita selkokieltä -verkkokurssi! Verkkokurssin voit suorittaa koska tahansa omien aikataulujesi mukaan. Lue lisää koulutuksista ja verkkokurssista ja ilmoittaudu mukaan Tulevat koulutukset -sivulla.


Tapahtumia  ja tekstejä

 • Va. kehittämispäällikkömme Henna Karan kirjoitus Selkokieltä vai ei? Kehitysvammaliiton verkkosivulla
 • Suomen kielen yliopistonlehtori Terhi Ainialan mielipidekirjoitus Selkokieli lisää osallisuutta Helsingin sanomissa
 • Kelan kielenhuoltaja Suvi Syrjäsen kirjoitus Selkokieli auttaa osallistumaan yhteiskuntaan Sosiaalivakuutus-verkkomediassa
 • Selkokirjailija Hanna Männikkölahden kirjoitus Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa -romaani selkokielellä Random Finnish Lesson -blogissaan
 • Toimittaja Ann-Lis Fredrikssonin artikkeli ”Yle Nyheter på lätt svenska fyller våra liv med kunskap, känslor och tankar” – lätt språk en växande trend i hela världen Svenska Ylen verkkosivulla
 • Tampereen yliopiston pohjoismaisten kielten professori Camilla Lindholm kertoo selkoruotsin tutkimusprojektistaan Yle Vegan haastattelussa. Haastattelu on kuunneltavissa Yle Areenassa.
 • Selkokielen päivän yleisöseminaarin Selkokielen koulutus. Kenelle, miten ja millä rahalla? tallenne on katsottavissa 13.6.2022 saakka Tiedekulman kanavalla.

Uudet opinnäytteet

 • Reilä, Anni 2022: Saat itse määritellä, millainen olet. Selkokielisen seksivalistuksen retoriikka. Pro gradu -tutkielma. Turun yliopisto, kieli- ja käännöstieteiden laitos. https://www.utupub.fi/handle/10024/153659.
 • Suuronen, Timo 2022: Sanoista saavutettaviksi – selkokielisten sanastojen laatiminen kognitiivisen saavutettavuuden näkökulmasta. Maisterintutkielma. Helsingin yliopisto. https://helda.helsinki.fi/handle/10138/343540.

Lisää opinnäytteitä selkokielestä koottuna Klaara-verkoston verkkosivulla.


Uudet selkokirjat

Kaikki selkokirjat koottuna selkokirjatietokannassa.


Uudet selkojulkaisut

Sähköiset selkojulkaisut koottuna Selkojulkaisut-sivulla.