Selkokeskuksen uutiskirje, kesäkuu 2023

Uutta tietoa selkokuvituksesta!

Selkokeskuksen julkaisema Selkokuvaopas neuvoo kuvien käytössä ja auttaa kiinnittämään huomiota kuvien merkitykseen, ymmärrettävyyteen ja helppoon hahmottamiseen tekstin tukena. Oppaan ovat koonneet saavutettavaan kuvaviestintään erikoistunut tutkija Anne Ketola Tampereen yliopistosta ja Selkokeskuksen asiantuntija ja toimittaja Kaisa Kaatra.

Tutustu oppaaseen Selkokuvaopas-sivulla.


Selkovantaalainen on Vuoden selväsanainen

Vuoden selväsanainen -kilpailun on voittanut Selkovantaalainen. Selkovantaalainen on ensimmäinen selkokielinen paikallislehti, ja se jaetaan ilmaiseksi jokaiseen vantaalaiseen kotiin.

Kilpailun voitosta kamppailivat Selkovantaalaisen lisäksi Ammattiopisto Spesia ja Tampereen yliopiston Lätt finlandssvenska – en språkform för minoriteter inom minoriteten -tutkimushanke. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman julkisti voittajan kansainvälisen selkokielen päivän seminaarissa 29.5.2023.

Lue lisää kilpailusta Vuoden selväsanainen 2023 -sivulta.


YK:n vammaissopimus julkaistiin selkokielellä

STM on julkaissut YK:n vammaissopimuksen nyt myös selkokielellä. Sopimus astui Suomessa voimaan 10.6.2016 ja se velvoittaa valtioita varmistamaan, että vammaisilla ihmisillä on samat oikeudet kuin muillakin ihmisillä.

Tutustu selkokieliseen vammaissopimukseen Valtossa.


Selkokeskuksen koulutukset vuonna 2023

Syksyn koulutuksissa tutustutaan selkokielen perusteisiin ja syvennetään selko-osaamista.

  • 14.9.2023 Kirjoita selkokieltä!
  • 10.10.2023 Puhu selkokieltä
  • 11.10.2023 Suunnittele selkojulkaisu
  • 8.11.2023 Kirjoita selkokieltä!
  • 30.11.2023 Selkokielen tekstityöpaja

Etkö löytänyt itsellesi sopivaa aikaa? Kirjoita selkokieltä -verkkokurssin voit suorittaa koska tahansa omien aikataulujesi mukaan. Lue lisää koulutuksista ja verkkokurssista ja ilmoittaudu mukaan Tulevat koulutukset -sivulla.


Tapahtumia ja tekstejä

  • Kehitysvammaliiton koordinoimassa Tulevaisuutta luomassa -hankkeessa kehitettiin toimintakortteja, jotka tukevat vammaisten ja maahanmuuttaneiden ihmisten huomioimista vakavissa häiriötilanteissa ja niihin varautumisessa. Tutustu toimintakortteihin Julkarissa.
  • Tuija Takala kirjoittaa selkokielelle mukauttamastaan Juhani Ahon Papin rouvasta Tuijata-blogissaan.
  • Kirjasampo vinkkaa lasten ja nuorten uutuuskirjoja syksylle 2023, mukana myös selkokirjoja. Tutustu kirjavinkkeihin Kirjasammon verkkosivulla.

Uudet selkokirjat

Kaikki selkokirjat koottuna selkokirjatietokannassa.


Uudet selkojulkaisut

Sähköiset selkojulkaisut koottuna Selkojulkaisut-sivulla.


Hyvää kesää!

Selkokeskus lomailee somesta heinäkuun ajan. Myös uutiskirje jää kesätauolle ja ilmestyy seuraavan kerran elokuussa. Selkokeskus toivottaa aurinkoista ja rentouttavaa kesää kaikille!