Selkokeskuksen uutiskirje, lokakuu 2021

Selkokirjallisuuden Seesam-palkinto Tapani Baggelle

Selkokeskuksen yhteydessä toimiva selkokirjatyöryhmä myöntää Seesam-palkinnon selkokielisen kirjallisuuden edistämisestä joka toinen vuosi.  Tänä vuonna palkinto myönnettiin kirjailija Tapani Baggelle. Bagge on kirjoittanut viisi selkokirjaa sekä useita yleiskielisiä kirjoja.

Lue lisää Seesam-palkinnosta Kehitysvammaliiton verkkosivulta.


Merete Mazzarellasta selkokirjakummi vuosille 2021–2023

Mazzarella on palkittu suomenruotsalainen kirjailija, jonka tunnetuimpia teoksia ovat esimerkiksi Från höst till höst (Syksystä syksyyn) ja Ingen saknad, ingen sorg: en dag i Zacharias Topelius liv (Ei kaipuuta, ei surua: päivä Zacharias Topeliuksen elämässä). Myöhemmin jokin Mazzarellan teoksista julkaistaan selkokielellä.

Lue lisää selkokirjakummista Selkokirjakummi-sivulta.

Kuva: Cata Portin / Tammi


Kokosimme tietopaketin selkokirjoista kirjastoille

Kirjastot ovat tärkeässä roolissa selkokirjallisuuden edistämisessä ja tunnetuksi tekemisessä, jotta jokainen löytäisi itselleen sopivaa luettavaa kielellisistä vaikeuksista huolimatta.

Olemme koonneet Tietoa selkokirjoista kirjastoille -sivulle vinkkejä siitä, miten selkokirjallisuutta voisi pitää esillä ja sisällyttää kirjastojen toimintaan ja tapahtumiin. Löydät sivulta myös materiaaleja, kuten videoita, joista voi olla hyötyä selkokirjoista viestittäessä.


Selkokirjamessujen tallenne on katsottavissa 18.10. asti

Järjestimme virtuaaliset Selkokirjamessut keskiviikkona 22.9. Jos et päässyt mukaan tuolloin, voit nyt katsoa messujen tallenteen. Tallenne on katsottavissa YouTubessa 18.10. asti. Videossa ei ole tekstitystä.


Selkolehdet uudistuivat!

Uudistettu Selkosanomat ilmestyi 24.9., ja nyt myös verkkolehti on saanut uuden ilmeen. Lisäksi Selkosanomien ruotsinkielinen sisarlehti uudistui ja kulkee jatkossa nimellä Lätta Bladet. Lehdet on uudistettu yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ja Papunetin kanssa.

Tutustu uudistuneeseen verkkolehteen tutussa osoitteessa selkosanomat.fi.


Selkokeskuksen koulutukset vuonna 2021

Loppuvuodesta Selkokeskuksen koulutuksissa perehdytään selkokirjoittamisen perusteisiin. Selkokielen tekstityöpajassa syvennetään selkokirjoittamisen taitoa, ja se sopii hyvin Kirjoita selkokieltä! -kurssin käyneille.

  • 12.10.2021 Kirjoita selkokieltä! 
  • 11.11.2021 Kirjoita selkokieltä! 
  • 9.12.2021 Selkokielen tekstityöpaja 

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet Tulevat koulutukset -sivulla.


Tapahtumia ja tekstejä

  • Helsingin yliopiston yliopistolehtori Terhi Ainialan kirjoitus Selkokieli reittinä suomen kielen oppimiseen verkkomedia Verdessä.
  • Suomen kielen opettaja Jutta Kosolan Selkokirjamessuja käsittelevä kirjoitus Lukeminen kuuluu kaikille Kosolan Fantastic Finnish -blogissa.
  • Suomen kielen lautakunnan vastaus oikeusministeriön kyselyyn Kieliryhmien kuuleminen kielikertomukseen 2021 Kotuksen verkkosivuilla.
  • Ateneumin taidemuseon Kaikuu-hankkeen käsikirja osallistaviin ja selkokielisiin opastuksiin museoissa Ateneumin verkkosivulla.

Uusia selkokirjoja

Kaikki selkokirjat koottuna selkokirjatietokannassa.