Selkokeskuksen uutiskirje, maaliskuu 2023

Onko eduskuntavaalien ehdokkailla uskallusta kertoa tavoitteistaan selkokielellä?

Demokratian kannalta on tärkeää, että jokainen saa tietoa itselleen ymmärrettävällä tavalla. Siksi käynnistimme Selkokieltä eduskuntaan -kampanjan, jossa haastamme eduskuntavaalien ehdokkaita ja puolueita viestimään selkokielellä.

Kampanjassa kannustamme ehdokkaita ja puolueita tutustumaan selkokielen periaatteisiin ja kertomaan vaalitavoitteistaan selkokielellä. Kampanjan etenemistä voi seurata somessa aihetunnisteella #SelkokieltäEduskuntaan.

Lue lisää kampanjastamme Kehitysvammaliiton verkkosivulta.


Eduskuntavaalit 2023 selkokielellä

Vuoden 2023 eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 2.4. Olemme koonneet verkkosivullemme selkokielistä tietoa vaaleista. Verkkosivulta löydät esimerkiksi selkokielisen esitteen vaaleista ja puolueiden ja järjestöjen vaalitavoitteita selkokielellä.

Tutustu materiaaleihin Eduskuntavaalit 2023 selkokielellä -sivulla.


Vuoden selväsanaista etsitään jälleen

Vuoden selväsanainen -palkinto on tunnustus saavutettavasta kielestä. Tänä vuonna selkokielen neuvottelukunta myöntää palkinnon selkokielen edistäjälle.

Vuoden selväsanainen -palkinnon voi saada henkilö, työryhmä tai muu taho, jonka toiminnan ansiosta ihmiset saavat tietoa tai voivat nauttia kulttuurista selkokielellä. Palkinto jaetaan selkokielen päivän seminaarissa Tampereella 29.5.

Tutustu kilpailun ehtoihin ja ilmoita oma ehdokkaasi mukaan Vuoden selväsanainen -sivulla.


Pikku Kakkonen julkaisee satuja selkokielellä

Kuunneltavien satujen sarja ilmestyy Yle Areenaan 10. maaliskuuta. Selkosadut kertovat kaikille tutuista aiheista, kuten kavereista ja pikkusisaruksen syntymästä. Sadut ovat kirjoittaneet Riikka Tuohimetsä ja Nora Lehtinen, selkokirjatyöryhmä on myöntänyt saduille selkotunnuksen.

Lue uutinen Ylen verkkosivulla.


Selkokeskuksen koulutukset vuonna 2023

Alkuvuoden koulutuksissa tutustutaan puhutun ja kirjoitetun selkokielen perusteisiin. Kesäkuussa kirjoitetaan selkokirjaa ja syvennetään selko-osaamista.

 • 29.3.2023 Suunnittele selkojulkaisu
 • 18.4.2023 Puhu selkokieltä!
 • 27.4.2023 Kirjoita selkokieltä!
 • 16.5.2023 Selkokielen tekstityöpaja
 • 30.5. ja 6.6.2023 Selkokielen jatkokurssi
 • 7.6. ja 14.6.2023 Selkokirjaa kirjoittamaan

Muista myös Kirjoita selkokieltä -verkkokurssi! Verkkokurssin voit suorittaa koska tahansa omien aikataulujesi mukaan. Lue lisää koulutuksista ja verkkokurssista ja ilmoittaudu mukaan Tulevat koulutukset -sivulla.


Tapahtumia ja tekstejä

 • Suomen kielen ja sen opetuksen tutkimusta esittelevä tieteellinen aikakauslehti Virittäjä julkaisee selkokielen teemanumeron tiistaina 14.3. Lehti on tilaajien luettavissa tiistaista lähtien Virittäjän verkkosivulla.
 • Papunetin saavutettavuuden kehittämisprosessi Kehitysvammaliiton jäsenistölle käynnistyy torstaina 13.4. klo 10–14. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan Kehitysvammaliiton koulutuskalenterissa.
 • Maksutonta täydennyskoulutusta opetushenkilöstölle! Selkokirjoittamisen työpaja opettajille järjestetään keskiviikkona 19.4. klo 13.30–16. Ilmoittaudu koulutukseen Kehitysvammaliiton koulutuskalenterissa.
 • Ennakkotieto! Kansainvälisen selkokielen päivän seminaari pidetään Tampereella maanantaina 29.5. klo 13–15. Tapahtumaa voi seurata myös etänä. Lisätietoja tulossa Klaara-verkoston sivulle.
 • Lukukeskuksen artikkeli Selkokirja rohkaisee, kun lukeminen on vaikeaa Lukukeskuksen verkkosivulla
 • Kulkki-Niemisen, Virtasen ja Harjun kirjoitus Kaikki mukana – miten selkokielinen viestintä on auttanut pärjäämään kriisitilanteessa? Klaara-verkoston blogissa

Uudet selkokirjat

Kaikki selkokirjat koottuna selkokirjatietokannassa.


Uudet selkojulkaisut

Tutustu sähköisiin selkojulkaisuihin Selkojulkaisut-sivulla.