Selkokeskuksen uutiskirje, tammikuu 2021

Helmet-lukuhaaste selkokielellä!

Helmet-kirjastot järjestävät vuosittain leikkimielisen lukuhaasteen, joka innostaa lukemaan erilaisia kirjoja. Tänä vuonna haaste on julkaistu myös selkokielellä. Selkokeskus vinkkaa haasteeseen sopivia selkokirjoja pitkin vuotta verkkosivuillaan sekä Facebook- ja Twitter-tilillään. Lisää tietoa haasteesta Selkokielinen Helmet-lukuhaaste -sivulla.


Selkokeskuksen koulutukset vuonna 2021

Keväällä on tarjolla selkokirjoittamisen perusteisiin keskittyviä koulutuksia, mutta myös jatkokoulutusta. Uutena tietotekstien ja selkokirjojen tekijöille tarkoitetut kaksipäiväiset kurssit!

  • 14.4.2021 Kirjoita selkokieltä!
  • 6.5.2021 Selkokielen tekstityöpaja
  • 8.6. ja 10.6.2021 Selkokielen jatkokurssi tietotekstien tekijöille
  • 15.6. ja 17.6.2021 Selkokirjaa kirjoittamaan

Lisää tietoa ja ilmoittautumisohjeet Tulevat koulutukset -sivulla.


Maksutonta täydennyskoulutusta opettajille

Selkokeskus järjestää yhdessä Oppimateriaalikeskus Opikkeen kanssa kaksi selkokieleen liittyvää kurssia vapaan sivistystyön, ammattioppilaitosten ja lukioiden opettajille:

  • Kohti saavutettavaa opetusta – selkokieli ja digityövälineet haltuun!
  • Selkokieltä opetukseen!

Katso aikataulut ja ilmoittautumisohjeet Opikkeen verkkosivuilta.


Selkokirjallisuuden valtionavustuksen haku käynnissä

Selkokirjojen tekijöille tarkoitettujen avustusten haku päättyy 31.1.2021. Kirjoittajat, kuvittajat, kustantajat ja koskettelukirjojen tekijät hakevat avustusta uudella sähköisellä hakujärjestelmällä osoitteessa selkokeskus.apurahat.net. Vain kehittämis- ja tutkimushankkeiden sekä pidempiaikaisten kirjoitusprojektien apurahoja haetaan postitse. Tutustu eri hakutyyppien ohjeisiin Selkokirjallisuuden valtionavustus -sivulla.


Tietopöllö-palkinto Laura Ertimolle

Tietokirjailija Laura Ertimo on voittanut Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämän Tietopöllö-palkinnon, joka jaetaan vuosittain ansiokkaalle lasten ja nuorten tietokirjoja tekevälle kirjailijalle tai taholle. Ertimo on kirjoittanut myös selkokielisen tietokirjan Maapallo – planeettamme selkokielellä (Opike 2020) yhdessä Markus Hotakaisen kanssa. Ertimon toinen selkokielinen teos, ilmastonmuutokseen liittyvä tietokirja, ilmestyy vuoden 2021 aikana.

Selkokeskus onnittelee lämpimästi!


Kognitiivisen saavutettavuuden arviointi alkaa

Selkeästi meille -hankkeessa on vuoden 2020 aikana kehitetty kriteeristöä, jolla arvioidaan verkkopalvelujen kognitiivista saavutettavuutta.

Vuoden 2021 alusta alkaen organisaatiot voivat hakea mukaan hankkeen tekemään arviointiin. Arvioinnin läpikäynyt organisaatio saa monipuolisen arvion verkkopalvelunsa kognitiivisesta saavutettavuudesta sekä siitä, miten sitä voidaan parantaa. Haku aukeaa tammikuun puolivälissä. Lisätietoa hankkeen verkkosivuilta ja somekanavilta.


Tapahtumia ja tekstejä

  • 14.1.2021 Tieteiden yö, jossa myös kehittämispäällikkömme Leealaura Leskelän ja selkokielen tutkija Ulla Vanhatalon puheenvuoro selkokielestä
  • Helsingin Sanomissa Kehitysvammaliiton saavutettavuusyksikön johtaja Sami Ällin, Sari Vapaavuoren ja Jussi Kivipuron mielipidekirjoitus Digitaalinen pankkiasiointi pitää tehdä helpoksi kaikille
  • Ketju-lehdessä Jenni Stoltin artikkeli Selkokieli tuli Savoniaan
  • Kotuksen Kielikello-lehdessä suunnittelijamme Ella Airaksisen artikkeli Kohti kohteliasta selkokieltä
  • Klaara-blogissa professori Anna Matamalan kirjoitus EASIT – toward hybrid access services in the audiovisual world

Uudet selkokirjat

Kaikki selkokirjat koottuna selkokirjatietokannassa.