Selkokeskuksen uutiskirje, syyskuu 2022

Älä unohda selkokirjaa -seminaarissa keskustellaan selkokirjallisuudesta

Selkokeskuksen Älä unohda selkokirjaa -seminaari järjestetään keskiviikkona 28.9. kello 15–17. Maksutonta seminaaria voi seurata paikan päällä Helsingin keskustakirjasto Oodissa tai etänä virtuaalisella tapahtuma-alustalla.

Seminaarissa pureudutaan selkokirjallisuuteen eri näkökulmista ja kannustetaan selkokirjojen julkaisemiseen ja hyödyntämiseen esimerkiksi opetuksessa. Tutustu ohjelmaan Älä unohda selkokirjaa -seminaari 28.9.2022 -sivulla. Tervetuloa mukaan!


Selkokeskus ei enää mukauta tekstejä selkokielelle

Selkokeskuksen mukautuspalvelut ovat päättyneet. Jatkossa tekstejä selkokielelle mukauttavat Kehitysvammaliiton omistama yritys Saavuta Asiantuntijapalvelut Oy sekä kouluttamamme asiantuntijat. Tietoa muutoksesta ja mukauttajien yhteystiedot löydät Tekstien mukauttaminen selkokielelle -sivulta.

Kiitämme mukautuspalveluidemme asiakkaita antoisasta yhteistyöstä!


Kansallinen lukutaitostrategia on julkaistu selkokielellä

Opetushallitus on julkaissut kansallisesta lukutaitostrategiasta selkokielisen esitteen. Esite on tehty yhteistyössä Selkokeskuksen kanssa.

Lukutaitostrategia on suunnitelma siitä, miten suomalaisten lukutaitoa parannetaan. Tutustu esitteeseen Opetushallituksen verkkosivulla.


Uudessa hankkeessa kehitetään selkokirjallisuuden lukupiirimalli

Lukuiloa kaikille lukijoille on Selkokeskuksen uusi hanke, jossa kehitetään selkokirjallisuuden lukupiirimalli. Selkolukupiirien tarkoituksena on innostaa heikosti lukevia nuoria ja aikuisia lukemisen pariin. Lukupiirin vetämisen tueksi hankkeessa tuotetaan materiaalipaketti, joka julkaistaan Selkokeskuksen verkkosivulla ja aoe.fi-verkkopalvelussa vuonna 2023.

Hanketta rahoittaa Opetushallituksen Lukuliike. Lue lisää hankkeesta Lukuiloa kaikille lukijoille -sivulta.


SELVIS-hankkeelta uusia materiaaleja päihdekasvatuksen tueksi

SELVIS-hankkeessa on ilmestynyt uusi selkokielinen opas Näin lopetat tupakoinnin ja nuuskan käytön. Lisäksi hankkeessa on julkaistu selkokielinen verkkokurssi SELVIS – Päihteet puheeksi selkokielellä. Verkkokurssi tarjoaa tietoa ehkäisevästä päihdetyöstä ja työvälineitä päihdekasvatukseen. Kurssi on tarkoitettu ammattilaisille, jotka työskentelevät kehitysvammaisten nuorten tai aikuisten kanssa. Kurssi on maksuton, ja se avautuu 22.9.2022.

Tutustu hankkeen materiaaleihin Ehyt ry:n verkkosivulla.


Selkokeskuksen koulutukset vuonna 2022

Syksyn koulutuksissa tutustutaan puhutun ja kirjoitetun selkokielen perusteisiin ja suunnitellaan selkojulkaisua. Tekstityöpajassa syvennetään selkokirjoittamisen taitoa.

  • 6.10.2022 Suunnittele selkojulkaisu
  • 13.10.2022 Puhu selkokieltä
  • 3.11.2022 Kirjoita selkokieltä!
  • 30.11.2022 Selkokielen tekstityöpaja

Muista myös Kirjoita selkokieltä -verkkokurssi! Verkkokurssin voit suorittaa koska tahansa omien aikataulujesi mukaan. Lue lisää koulutuksista ja verkkokurssista ja ilmoittaudu mukaan Tulevat koulutukset -sivulla.


Tapahtumia ja tekstejä


Uudet selkokirjat

Kaikki selkokirjat koottuna selkokirjatietokannassa.