Selkokieli muissa maissa

Selkokielisiä materiaaleja on tehty vuosien ajan monessa maassa. Eri kielille on kehitetty oma selkokieli. Suomen selkokieltä kutsutaan myös selkosuomeksi.

Suomi tekee yhteistyötä muiden maiden kanssa, jotta selkokieltä voitaisiin kehittää tehokkaammin. Esimerkiksi Saksa ja Ruotsi ovat Suomen tärkeitä kumppaneita selkokielen kehittämisessä.

Selkokielisiä uutisia ilmestyy muutamassa maassa, esimerkiksi Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Pohjoismaisten selkolehtien tavoite on tuottaa uutisia kaikille, jotka tarvitsevat selkokieltä. Uutisia televisioon selkokielellä tehdään vain Suomessa.

Ruotsi

Ruotsissa selkokieltä on edistetty kaikkein pisimpään. Ruotsin selkotoiminnasta vastaa saavutettavuusviranomainen Myndigheten för tillgängliga medier. Ruotsi on ainoa maa maailmassa, jossa selkokielen edistäminen on viranomaisen vastuulla.

Ruotsin 8 sidor on maailman vanhin selkokielinen uutislehti. Lehti perustettiin vuonna 1984. Lehti ilmestyy joka viikko, ja sitä julkaisee Ruotsin saavutettavuusviranomainen.

Lue 8 sidor osoitteessa www.8sidor.se.

Norja

Norjassa on 20 järjestön työryhmä Leser söker Bok, joka edistää selkokirjallisuutta. Työryhmä jakaa apurahaa selkokirjojen kirjoittajille ja kustantajille sekä kirjastoille.

Norjassa ilmestyy selkokielinen uutislehti, jonka nimi on Klar Tale. Lehti perustettiin vuonna 1990. Klar Tale ilmestyy joka viikko painettuna lehtenä ja verkkolehtenä. Lehden voi lukea myös pistekirjoituksena tai kuunnella. Lehdellä on oma podcast-ohjelma.

Lue Klar Tale osoitteessa www.klartale.no.

Tutustu osoitteessa: www.lesersokerbok.no.

Saksankieliset maat

Saksankielisissä maissa toimii verkosto, jonka tavoitteena on edistää selkokielen asemaa ja levittää tietoa selkojulkaisuista. Verkoston nimi saksaksi on Netzwerk Leichte Sprache.

NRD eli Pohjois-Saksan yleisradio julkaisee selkokielisiä uutisia verkkosivuillaan. Uutiset käsittelevät Pohjois-Saksan asioita. Uutisten selkokielen on tarkistanut Hildesheimin yliopiston selkokielen tutkimuskeskus, jonka nimi on Forschungsstelle Leichte Sprache.

Tutustu verkostoon osoitteessa www.leichte-sprache.org.

Lue saksankielisiä selkouutisia osoitteessa www.ndr.de

Hollanti

Hollannissa selkotoimintaa tekevät vain yritykset. Eenvoudig communiceren -yritys julkaisee selkokielisiä uutislehtiä ja selkoesitteitä.

Tutustu yritykseen osoitteessa: www.eenvoudigcommuniceren.nl.

Julkaistu: