28.5. on kansainvälinen selkokielen päivä

Toukokuun 28. päivä vietetään kansainvälistä selkokielen päivää.

Kerro selkokielestä somessa!

Selkokeskus ei tee selkotyötä yksin, Suomessa monet toimijat tekevät hyvää ja laadukasta työtä sen eteen, että kaikilla olisi mahdollisuus tietoon, kulttuuriin ja osallisuuteen. Siksi haastamme kaikki nostamaan selkokielen päivänä esiin selkokieltä, selkomateriaaleja sekä selkokielen tekijöitä, käyttäjiä ja lukijoita. 

Selkokielen päivän aihetunnisteet sosiaalisessa mediassa ovat #SelkokielenPäivä, #DagenFörLättspråk ja #EasyLanguageDay. Myös aihetunnisteita #selkokieli, #selkosuomi, #selkoruotsi, #lättläst, #lättspårk ja #selkotekijä kannattaa seurata ja käyttää.

Tiedottamista varten voi ladata itselleen selkokielen päivän logon.

Millaista on selkokieli muualla Euroopassa?

Suomessa selkokielen päivän päätapahtuma on Euroopan selkokielet -seminaari, joka lähetetään Helsingin yliopiston Tiedekulman kanavalla 28.5.2021 klo 13–15 . Euroopan selkokielistä on keskustelemassa selkokielen tutkijoita ja toimijoita. Tarjolla on kiinnostavaa tietoa esimerkiksi selkosaksan ja -venäjän tilanteesta.  Lisätietoa tapahtumasta Klaara-verkoston sivulla. 

Tapahtuman aihetunnisteet sosiaalisessa mediassa ovat #SelkokielenPäivä, #EasyLanguageDay, #EuroopanSelkokielet ja #EasyLanguageEurope.

Kuka on Vuoden selväsanainen?

Selkokielen päivänä selviää, kuka saa Vuoden selväsanainen -tunnustuksen. Tänä vuonna palkinto jaetaan selkokielen edistäjälle. Esiraati on valinnut finaaliin kolme ehdokasta, jotka ovat Savonia-ammattikorkeakoulun selkoviestinnän opettaja Soilimaria Korhonen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja heidän selkokielinen koronatiedotuksensa sekä Yle Uutiset selkoruotsiksi (Yle Nyheter på lätt svenska).

Kilpailun voittajan valitsee yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman. Palkinto jaetaan Euroopan selkokielet -seminaarissa.

Selkokielen päivän logon on suunnitellut Heidi Ahlström, ja suunnittelukustannuksista vastasi Selkokielen ytimessä -hanke Koneen Säätiön rahoituksella.

Lisätietoja

  • Erityisasiantuntija Henna Kara
  • Sähköpostiosoite: henna.kara@kvl.fi
  • Puhelinnumero: 050 373 7556

Lue lisää

 

Julkaistu: