Ohjeita selkokirjan ulkoasusta ja kuvituksesta kustantajille

Tässä ohjeessa kerrotaan, mitä selkokirjojen kustantajien on hyvä ottaa huomioon, kun he suunnittelevat ja taittavat selkokirjoja. Selkokirjan pitäisi painotuotteena olla yhtä laadukas kuin muut kirjat. Kirjan kanteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jotta jo se herättäisi selkokieltä tarvitsevan lukijan mielenkiinnon. 

Ohjeet on koonnut selkokirjatyöryhmä, joka myöntää selkokielisille kirjoille ja oppimateriaaleille selkotunnuksen ja selkokirjoille selkokirjallisuuden valtionavustusta. Tunnus ja avustusta voidaan myöntää vain teoksille, jotka noudattavat selkokielen periaatteita tekstin, taiton ja ulkoasun osalta. Ennen kuin haet selkotunnusta tai valtionavustusta, käy lista läpi huolellisesti. Tarkista listan ohjeet myös ennen kuin kirja lähtee painoon.

Ohjeiden noudattamisen lisäksi on myös suositeltavaa testata selkokirjaa kohderyhmää edustavien lukijoiden. Vasta testaaminen paljastaa aidosti, onko kirjaan jäänyt vaikeita kohtia, sanoja tai juonenkäänteitä. Testaamisen voi järjestää yhteistyössä esimerkiksi suomen kielen tai erityisopetuksen opettajan tai vammais- tai vanhuspalveluiden ohjaajan kanssa. Testaamistilanteesta on tehtävä mahdollisimman helposti lähestyttävä ja rento, ja osallistujille on tärkeää korostaa, että tarkoituksena on testata kirjaa, ei heidän lukutaitoaan.

Selkokirja painotuotteena

  • Tee selkokirjasta laadukas painotuote samalla tavalla kuin mistä tahansa muusta kirjasta.
  • Selkokirja on tarkoitettu ensisijaisesti lukijoille, joille yleiskielisten kirjojen lukeminen on syystä tai toisesta vaikeaa tai mahdotonta. Mieti, onko kirjan ulkoasuun kiinnitetty riittävästi huomiota tämän kohderyhmän näkökulmasta.
  • Tee selkokirjasta riittävän suuri, jotta se palvelee monimuotoista selkokieltä tarvitsevien lukijoiden ryhmää. Esimerkiksi jos kirjassa on kuvia, niiden pitää mahtua kirjan sivuille tarpeeksi suurina.
  • Valitse kirjaan laadukas paperi, joka ei mieluiten kiillä, sillä kiiltävä paperi voi olla vaikealukuinen. Jos kirjassa on mustavalkokuvitusta, pyri välttämään huokoista paperia, sillä mustavalkoinen kuvitus ei välttämättä erotu siitä hyvin.
  • Tarkista, että kuvat eivät ole suttuisia ja että niiden painojälki on hyvä. Mustavalkokuvituksissa mustan ja harmaan sävyjen pitää erottua selkeästi toisistaan.
  • Tee kirjan etukannesta houkutteleva ja mielenkiintoinen kirjan kohderyhmän kannalta. Varmista, että kansikuva liittyy oleellisesti teoksen sisältöön, jotta et johda lukijaa harhaan. Kansi voi olla kova tai pehmeä. Mukautuksissa merkitse etukanteen kirjan alkuperäisen kirjoittajan lisäksi mukauttajan nimi.
  • Varmista, että kirjan takakansi on selkokielinen tekstiltään ja taitoltaan ja sisältää lukemaan innostavan esittelyn kirjasta.
  • Sijoita selkotunnus julkaisun etu- ja/tai takakanteen, paksummissa julkaisuissa myös selkään. Tunnusta ei saa muokata, eikä sen värejä saa muuttaa. Painetuissa materiaaleissa tunnuksen minimikorkeus on 20 mm. Valitse tunnuksesta joko positiivi- tai negatiiviversio sen mukaan, millainen tunnuksen tausta on. Älä käytä positiiviversiota liian tummalla tai värikkäällä taustalla, äläkä negatiiviversiota liian vaalealla taustalla. Tunnuksessa nuoli sulautuu taustaväriin eli nuoli ei voi olla erivärinen kuin taustaväri.
  • Jos kirjan tekemiseen on myönnetty selkokirjallisuuden valtionavustusta, kirjan sisäsivulle suositellaan kirjaamaan seuraava tieto: Kirjan tekemiseen on saatu selkokirjallisuuden valtionavustusta.
  • Kirjassa suositellaan käytettävän selkokirja– tai selkokieli-sanoja vain, jos kirjalle on myönnetty selkotunnus. Muussa tapauksessa helppolukuinen-sana on suositeltava.

Taitto

  • Pidä erilaisten visuaalisten elementtien (esim. kuvien, värien, kirjaintyyppien) määrä maltillisena ja taitto rauhallisena.
  • Tee sivuista ilmavia ja väljiä. Jätä riittävästi tyhjää tilaa eri elementtien välille (otsikot, teksti, palstat, kuvat, kuvatekstit) ja tarkista, että ne erottuvat toisistaan.
  • Käytä selkeää ja riittävän suurta fonttia, joka on kooltaan vähintään noin 12 pistettä. Käytä riittävän väljää riviväliä, esimerkiksi 1,15 tai 1,5. Rivien pitää kuitenkin olla riittävän lähellä toisiaan, jotta ei näytä siltä, että ne leijuisivat.
  • Älä jätä lausetta tai virkettä kesken, kun siirryt sivulta toiselle.
  • Käytä erilaisia korostuskeinoja (lihavointi, kursiivi, alleviivaus) vain harkiten. Käytä pääosin pienaakkosia.
  • Tarkista, että painettu ja pdf-muotoinen selkokirja on rivitetty selkorivityksen periaatteiden mukaan. Muun muassa aloita virkkeet ja lauseet uusilta riveiltä, pyri säilyttämään lausekkeet samoilla riveillä ja tee riveistä korkeintaan 50–60 merkin pituisia välilyönteineen. Tasaa teksti vasemmasta reunasta ja jätä se oikealta liehuksi. Älä tavuta sanoja rivien lopussa. Kappaleen jälkeen jätä aina tyhjä rivi ilman sisennystä.

Kuvitus

  • Tue ja kevennä lukemista tarvittaessa houkuttelevalla kuvituksella.
  • Varmista, että kuvat noudattavat selkokuvituksen periaatteita (esim. kuvat ovat selkeitä ja helposti hahmottuvia, eivät sisällä liikaa yksityiskohtia, on kuvattu selkeästä kuvakulmasta ja rajattu hyvin). Toistaiseksi ei suositella, että selkokirjoihin tehtäisiin kuvitusta tai kantta tekoälyn avulla, sillä lopputulos ei välttämättä vastaa selkokuvituksen periaatteita. Lue myös Selkokeskuksen ja LL-Centerin kannanotto tekoälyn käyttämisestä selkomukauttamisessa.
  • Sijoita kuva taitollisesti lähelle sitä tekstikatkelmaa, johon se liittyy. Pyri tukemaan lukijan tulkintaa tekstistä kuvien sijoittelulla. Varmista, että kuva ja teksti ovat sopusoinnussa toistensa kanssa. Käytä tarvittaessa kuvatekstiä.
  • Älä jätä kuvaa ainoaksi keinoksi päätellä jokin asia, vaan ilmaise sama asia myös tekstissä.
  • Varmista, että kuvitus sopii kirjan tyyliin ja lukijoiden ikätasolle.
  • Käytä symbolikuvia harkiten, sillä niiden ymmärtäminen voi vaatia paljon tulkintaa lukijalta.
  • Tarkista, että kuvitusten ihmishahmot tukevat stereotypioista vapaata esitystapaa sekä diversiteettiä ja moninaisuutta ylläpitävää ilmaisua. Näin kuvitus voisi tarjota samaistumispintaa monenlaisille lukijoille.

Lähteet

Ella Airaksinen ja Ari Sainio: Sukella selkokirjaan (Opike 2024)

Kaisa Kaatra ja Anne Ketola: Selkokuvaopas (Selkokeskus 2023)

Leealaura Leskelä: Selkokieli – Saavutettavan kielen opas (Opike 2019)

Selkokirjatyöryhmän kokoukset

Lisää tietoa

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi tältä sivulta? Lisätietoja antaa selkokirjatyöryhmän sihteeri Ella Airaksinen.

  • Ella Airaksinen
  • Puhelinnumero: 050 309 8466
  • Sähköpostiosoite: ella.airaksinen@kvl.fi

Lue myös

Hae selkotunnusta

Selkokirjallisuuden valtionavustus

Selkokirjallisuuden valtionavustuksen ehdot

Selkokirjan kustantajan avustus

Selkojulkaisun ulkoasu

Selkokuva

Ohjeita e-kirjojen tekijöille

Julkaistu: