Ohjeita e-kirjojen tekijöille

Pääpiirteissään selkokielisiin e-kirjoihin pätevät samat ohjeet kuin mihin tahansa selkokieliseen tekstiin ja selkokielisen julkaisun ulkoasuun. Lisäksi e-kirjan ulkoasuun vaikuttaa se, millä tekniikalla kirja tehdään.

E-kirjojen ulkoasu ja rivitys

Aina samanlainen ulkoasu

E-kirjan voi toteuttaa tekniikalla, jossa lukija ei voi vaikuttaa kirjan muotoiluun. Tällöin e-kirja muistuttaa tavallista painettua kirjaa, eikä lukija siis voi muuttaa esimerkiksi kirjainkokoa tai palstan leveyttä. Tekstit, kuvat ja mahdolliset videot voidaan sijoittaa tarkkaan halutuille paikoille. Kirjaan voidaan tehdään myös painetulle selkotekstille ominaisia lyhyisiä rivejä ja pakotettuja rivinvaihtoja. Kirja on joko pysty- tai vaakasuuntainen tai siitä on tarjolla molemmat vaihtoehdot.

Esimerkiksi Jenni Sipilän Koiran hoitaminen -kirja on toteutettu iBook-tekniikalla. Kirjan sivut avautuvat vain pystysuuntaan ja näyttävät aina samalta. Kirjan voi ladata iOs-laitteille Apple Books -palvelusta.

Muuttuva ulkoasu

E-kirjan voi toteuttaa myös tekniikalla, jossa lukija voi muuttaa kirjainkokoa ja palstan levyttä ja lukea kirjaa pysty- tai vaakasuuntaan. Tämä on mahdollista esimerkiksi ePub-tekniikalla. Tällöin e-kirja vertautuu enemmän selkokieliseen verkkosivuun eikä kaikkia painetun selkojulkaisun vaatimuksia voida noudattaa. Esimerkiksi lyhyitä rivejä ja pakotettuja rivinvaihtoja ei kannata tehdä, jotta näkymästä ei tule sekavaa. Kappalejakoja sen sijaan kannattaa käyttää runsaasti.

Esimerkiksi Ari Sainion Kuolema kirkon varjossa -kirja on toteutettu ePub-tekniikalla. Kuolema kirkon varjossa -kirjan voi ladata tämän linkin kautta. Kirjan lukemiseen tarvitaan erillinen ohjelma tai selainlaajennus, esimerkiksi Firefoxin ePub-laajennus.

Papunetin verkkokirjat

Papunetin sivuilla on useita lyhyitä selkokielisiä verkkokirjoja. Papunetin verkkokirjat on tehty Papuri-työkalulla, jolla kuka tahansa voi tehdä omia selkokielisiä verkkokirjoja ja muita materiaaleja.

Lue lisää

Julkaistu: